Μηνύματα για τη συμφωνία με την Ελλάδα και τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν για το τρίτο δανειακό πρόγραμμα της χώρας έστειλαν οι υπουργοί Οικονομικών, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση Eurogroup που θα επικυρώσει το μνημόνιο, μετά τη ψήφισή του από τη Βουλή. 

Προσερχόμενος ο πρόεδρος του συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «δεν θα είναι σύντομη η συνεδρίαση. Το μνημόνιο είναι εκτεταμένο. Θα υπάρξουν ερωτήσεις για θέματα που μπορεί να χρειαστούν διευκρινίσεις».

«Θα πρέπει να αποσαφηνιστούν πολλά ζητήματα πάνω στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους αποτελεί ζήτημα, η βιωσιμότητα θα εξεταστεί τον Οκτώβριο» σημείωσε.

Επίσης ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε κάποιες ανησυχίες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ τόνισε πως είναι σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετέχει στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Και κατέληξε «ελπίζουμε πως στο τέλος της ημέρας θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα». ​

Χωρίς δηλώσεις προσήλθε στο κτίριο ο έλληνα ςυπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος

Προσερχόμενος ο γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν ανέφερε:

«Η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της με την συμφωνία που ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί. Εμείς πρέπει να πάρουμε την απόφαση για το πρόγραμμα. Αυτό είναι το καθήκον μας.Αν υπάρξει ανάγκη για λεπτομερή περιγραφή των διαδικασιών, όλα αυτά θα γίνουν αλλά είμαστε εδώ για την υλοποιησή του.

Σήμερα το χρονοδιάγραμμα λέει οτι θα συζητηθουμε τον Οκτώβριο έναν επαναπροσδιορισμό του χρέους για να είναι βιώσιμο για να ξαναγυρίσει η εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Στόχος είναι να επαναδραστηριοποιηθεί το εμπόριο και να δημιουργηθεί πλούτος στην Ελλάδα». 

«H συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup δεν θα είναι μια τυπική διαδικασία» δήλωσε από την πλευρά του ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Όβερτβέλντ

«Οφείλουν να συμμετέχουν όλοι, και το ΔΝΤ και να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα όλου του πακέτου» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα. «Υπάρχει η επιλογή της αναδιάρθρωσης και του κουρέματος, όμως πολιτικά μπορεί να προχωρήσει μόνο η πρώτη» είπε.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Θεωρώ ότι θα καταλήξουμε σήμερα σε αποτέλεσμα. Θα δούμε εκ νέου πόσο εφαρμόστηκαν τα αποτελέσματα της συνόδου Κορυφής. Μετά θα πετύχουμε την κατάθεση του ΔΝΤ, θα πρέπει να βρουμε τρόπο. 

Θα συζητήσουμε σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για το πως θα γίνει αυτό. Νομίζω ότι σήμερα θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.Αν δεν βρουμε λύση, τότε θα έχουμε ένα πρόγραμμα γέφυρα. Εχουμε προετοιμάσει και τις δύο εκδοχές. Η επίσημη θέση της Γερμανίας είναι αυτή.»

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Κάζιμιρ προσερχόμενος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η συμφωνία δεν ψηφίστηκε από όλο τον ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι μια κατάσταση που αφορά τον κ. Τσίπρα, είναι ξεκάθαρο. Δεν μπορώ να μιλήσω για εκλογές, αυτό εξαρτάται από τον ΣΥΡΙΖΑ». 

«H συμφωνία εχει δώσει το σήμα. Οσο αυτή η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτες εφαρμόζεται κατά γράμμα, σύμφωνα με τη Σύνοδο Κορυφής είμαστε έτοιμοι να την εγκρίνουμε. Είμαστε τεχνικά έτοιμοι».