current views are: 3

14 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση15:01

Συλλυπητήρια ΣΥΡΙΖΑ για τον Ανταίο Χρυσοστομίδη

Τη βαθιά του θλίψη του για το θάνατο του Ανταίου Χρυσοστομίδη εκφράζει το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσίευση 15:01’
αρθρο-newpost

Τη βαθιά του θλίψη του για το θάνατο του Ανταίου Χρυσοστομίδη εκφράζει το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Τη βαθιά του θλίψη του για το θάνατο του Ανταίου Χρυσοστομίδη εκφράζει το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης, που τόσο πρόωρα χάθηκε μετά από πολύχρονη μάχη με την ασθένεια, υπήρξε ένας σπουδαίος άνθρωπος του πνεύματος και αφήνει ένα βαθύ και ευγενικό ίχνος στα ελληνικά γράμματα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και υποβάλλει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του.

Αναλυτικά το συλλυπητήριο μήνυμα:

Αιγυπτιώτης, γεννημένος στο Κάιρο, γιος του δημοσιογράφου και αγωνιστή Σοφιανού Χρυσοστομίδη, ο Ανταίος Χρυσοστομίδης σπούδασε αρχιτεκτονική στην Ιταλία και εντάχθηκε από νωρίς στην Ανανεωτική Αριστερά.

Αυτή η αφετηρία του ιταλικού ριζοσπαστικού ανθρωπισμού χαρακτήρισε το έργο του: μεταφραστής του Ίταλο Καλβίνο, του Koύρτσιο Μαλαπάρτε, κυρίως όμως του Αντόνιο Ταμπούκι, συνέστησε τη σύγχρονη ιταλική λογοτεχνία στο ελληνικό κοινό ως μέρος ενός συνεχούς γλωσσικού και πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στις δύο κουλτούρες. 

Με το ίδιο πνεύμα διεύθυνε για πάνω από δεκαπέντε χρόνια τη σειρά ξένης λογοτεχνίας στις Εκδόσεις Καστανιώτη, δημιουργώντας ένα αξιοζήλευτο παράδειγμα που συνδύασε την ανακάλυψη και την εισαγωγή στο ελληνικό εκδοτικό πεδίο κάποιων από τις σημαντικότερες νέες φωνές της παγκόσμιας λογοτεχνίας με καινούργιες μεταφράσεις μεγάλων κλασικών.

Οι ίδιες αρετές –η ευρυμάθεια, η αφοσίωση, η γενναιόδωρη και διορατική σκέψη– χαρακτήρισαν και το δημοσιογραφικό του έργο απ’ όποια θέση κι αν βρέθηκε, είτε δίνοντας το στίγμα του ως πρώτος διευθυντής του ελληνικού «Playboy», είτε από τη στήλη «Περιδιαβάζοντας», που από το 1988 διατηρούσε στην «Αυγή», είτε από την τηλεοπτική εκπομπή «Οι κεραίες της εποχής μας», που έφερε σε επαφή το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό με κορυφαίους συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο.

Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης, που τόσο πρόωρα χάθηκε μετά από πολύχρονη μάχη με την ασθένεια, υπήρξε ένας σπουδαίος άνθρωπος του πνεύματος και αφήνει ένα βαθύ και ευγενικό ίχνος στα ελληνικά γράμματα. Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για το θάνατό του και υποβάλλει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του.


σχετικα αρθρα