Σε θετικό κλίμα διεξήχθη το Εuroworking Group, ενώ και οι τρείς θεσμοί (ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ) έκαναν θετική εισήγηση ως προς το αίτημα της Ελλάδας για ένταξη σε τριετές πρόγραμμα, με 13 δισ. ευρώ να αναμένεται να εκταμιευθούν άμεσα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

To ΕWG προετοίμασε την συνεδρίαση του Eurogroup που είναι σε εξέλιξη, με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο να έχει στον χαρτοφύλακά του τα 222 «ναι» στη Βουλή που έδωσαν το πράσινο φως στη συμφωνία.

Συγκεκριμένα, άμεσα θα εκταμιευθούν 13 δισ. ευρώ από τα οποία τα 12,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα 0,5 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σε δεύτερο χρόνο, αλλά άμεσα, θα υπάρξουν άλλα 10 δισ. ευρώ με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των τραπεζών. Θα καταβληθεί προσπάθεια για την εκταμίευση ενός ακόμα σημαντικού ποσού που θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Τόνισαν ακόμη ότι υπήρξαν διαφορετικές απόψεις ως προς τη λειτουργία του νέου Ταμείου και πως θα εκμεταλλεύεται τα περιουσιακά του ελληνικού δημοσίου.

Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, που συμφωνήθηκαν στην Αθήνα, ορισμένα μέλη επεσήμαναν ότι είναι χαμηλά.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες ελληνικές διπλωματικές πηγές, ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καμία εθνική αντιπροσωπεία δεν έθεσε στη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών θέμα προσωρινού δανεισμού της Ελλάδας σε βραχυπρόθεσμη βάση («γέφυρα»), ενώ ο βασικός άξονας των διαβουλεύσεων αφορούσε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας επί τη βάσει του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.