Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα συντελεστεί το συντομότερο δυνατόν, ανέφερε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πριν από οτν Οκτώβριο.

Σε συνέντευξή του στη εφημερίδα «Boersen Zeitung» τόνισε ότι απαιτούνται ακόμα λίγες εβδομάδες προκειμένου να γίνει αποτίμηση της κατάστασης, ωστόσο επανέλαβε ότι η πιθανότητα χαλάρωσης των capital controls, πριν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, παραμένει «εξαιρετικά μικρή».

Χαρακτηριστικά δήλωσε:

Η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών δεν μπορεί να καταστεί δυνατή πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία θα λάβει χώρα το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η ΕΚΤ δεν έχει συζητήσει εκ νέου το ζήτημα αποδοχής των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες

Ο αξιωματούχος, ωστόσο, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αποφασίσει να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα και να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών τίτλων μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) πριν από τον Οκτώβριο.

«Για να επωφεληθεί μια χώρα από την εξαίρεση, πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα και αυτό το πρόγραμμα πρέπει να λειτουργεί καλά. Μόλις φτάσουμε στο σημείο αυτό θα το συζητήσουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο» ανέφερε ο κ. Κερέ σχετικά με το waiver.

Σε ερώτηση αν το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να περιμένει για την πρώτη αξιολόγηση που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο και αν αυτό ισχύει και για την αγορά ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ο κ. Κερέ ανέφερε ότι «δυνητικά θα μπορούσαμε να δράσουμε νωρίτερα. Το νέο ελληνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό προαπαιτούμενων δράσεων. Το ερώτημα για το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αν το προαπαιτούμενα αυτά επαρκούν».

Σημειώνεται ότι η άρση του λεγόμενου «waiver» είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, αναγκάζοντας τις τράπεζες να προσφύγουν στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA).

Όσον αφορά το νέο τρίτο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα, τόνισε ότι έχει το σωστό μείγμα δημοσιονομικών μέτρων, ενώ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει όλο το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Επίσης, χαιρέτισε το πνεύμα συνεργασίας που διακατέχει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, ο Ευρωπαίος τραπεζίτης υποστήριξε ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων θα εφαρμοστεί όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, δηλαδή έως τον Σεπτέμβριο του 2016.

Πάντως, διαβεβαίωσε ότι τα μη συμβατικά μέτρα συνιστούν μία προσωρινή λύση. «Οι παγκόσμιες αγορές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από νευρικότητα» συνέχισε ο Ευρωπαίος τραπεζίτης, δικαιολογώντας την αναγκαιότητα δράσης της ΕΚΤ.

«Η Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί να δράσει εκ νέου, μόνο εφόσον η οικονομική ή νομισματική κατάσταση επιδεινωθεί δραματικά» κατέληξε ο κ. Κερέ.