current views are: 2

14 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση19:45

Ανακοίνωση Eurogroup: Στα 26 δισ. η πρώτη δόση – Τον Οκτώβριο η συζήτηση για το χρέος

Την απόφαση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 26 δισ. ευρώ του προγράμματος από τον ESM που υπερψήφισε χθες η Βουλή ανακοίνωσε το Eurogroup. 

Δημοσίευση 19:45’
αρθρο-newpost

Την απόφαση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 26 δισ. ευρώ του προγράμματος από τον ESM που υπερψήφισε χθες η Βουλή ανακοίνωσε το Eurogroup. 

Την απόφαση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 26 δισ. ευρώ του προγράμματος από τον ESM που υπερψήφισε χθες η Βουλή ανακοίνωσε το Eurogroup

«Το Eurogroup καλωσορίζει την συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαϊκών θεσμών με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, στους πολιτικούς όρους που θα διέπουν το νέο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής του ESM. Το Eurogroup επαινεί τις ελληνικές αρχές για τη δέσμευσή τους, όπως φαίνεται από την ομαλοποίηση των μεθόδων εργασίας με τους θεσμούς και την κατάληξη των διαπραγματεύσεων σε με έναν αποφασιστικό τρόπο.  Η συμφωνία είναι συμβατή με τους παραμέτρους που τέθηκαν από τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου και περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αποκατάσταση της οικονομίας  σε ένα βιώσιμο μονοπάτι» αναφέρει το ανακοινωθέν και συνεχίζει: 

Το Eurοgroup καλωσορίζει το ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο εάν εφαρμοστεί με αποφασιστικότητα θα διευθετήσει τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η αποφασιστική και η άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων όπως καταγράφεται στο Μνημόνιο θα βοηθήσει την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης βασισμένης σε χρηστά δημοσιονομικά, μαζί με την αυξημένη ανταγωνιστικότητα, απασχόληση και χρηματοοικονομική σταθερότητα. 

Ανάμεσα σε άλλα το ανακοινωθέν αναφέρει πως «η Ελλάδα θα λάβει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό με σκοπό τη βιωσιμότητα, την αποδοτικότητα του. Θα πρέπει να διευκρινιστούν οι πολιτικές για την αποζημίωση από τον δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα έχουν οι αποφάσεις για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012 και θα πρέπει να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή να βρεθούν εναλλακτικά μέτρα την αξιολόγηση του Οκτωβρίου».

Περαιτέρω, «η Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε βασικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις καθώς σε άνοιγμα της οικονομίας σε  επενδύσεις και τον ανταγωνισμό, ενώ θα πρέπει να εκμοντερνίσει τον δημόσιο τομέα της. Η Ελλάδα δεσμευτεί να λάβει αποφασιστικά μέτρα για να περιφρουρήσει την χρηματοοικονομική σταθερότητα, ανάμεσά τους η ανακεφαλαιποίηση των τραπεζών όπως απαιτείται.  (…) Μετά τα στρες τεστς και πριν το τέλος του έτους το bail θα εφαρμοστεί στους κύριους μέτοχους, την ώρα που το “κούρεμα” στους μικροκαταθέτες έχει εξαιρεθεί».

Το συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης ζητεί περαιτέρω διευκρίνιση – έπειτα από αίτημα του ΔΝΤ- στον τομέα των συντάξεων, τη στρατηγική στον χρηματοοικονομικό τομέα και στη διακυβέρνηση. «Περαιτέρω η Ελλάδα θα κάνει αποφασιστικά βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα. Δεδομένου του προβλήματος καλούμε τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν όλα τα αναγκαία εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση, περιλαμβανομένου του ανοίγματος της αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων και της συντήρησης και διάθεσης με τις κατάλληλες εγγυήσεις για την προστασία των ευάλωτων οφειλετών καθώς και να προχωρήσουν στη διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας μίας κακής τράπεζας (bad bank)». 

Ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, το Eurogroup υπογραμμίζει πως «ένα ενδυναμωμένο πρόγραμμα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του νέου προγράμματος. Το συμβούλιο καλωσορίζει τη δέσμευση των αρχών να υιοθετήσουν ένα νόμο για να διασφαλίσουν διαφανείς διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων επαρκών περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές του ΟΟΣΑ (…). Για να διασφαλιστεί μία πιο φιλόδοξη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων, ένα ανεξάρτητο ταμείο θα συσταθεί στην Ελλάδα κάτω από την επίβλεψη των σχετικών Ευρωπαϊκών θεσμών μέχρι το τέλος του 2015 που θα προσανατολίζει τις ιδιωτικοποιήσεις. Το Συμβούλιο αναμένει την υιοθέτηση του πλάνου μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου ώστε να είναι έτοιμο στα τέλη του έτους. Η αρμοδιότητά του θα είναι να βρίσκει γρήγορα καθ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, και να διαχειριστεί πολύτιμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων, συμπεριλαμβανομένων των μειοψηφικών συμμετοχών».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Ταμείο θα περιλαμβάνει τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, ενδυναμώνοντας τη διοίκηση των τραπεζών. 

Παράλληλα το Eurogroup εκτιμά ότι οι Ελληνικές αρχές έκαναν πρόσθετα σημαντικά νομοθετικά βήματα τις τελευταίες ημέρες. Αυτό βοηθάει τη σταδιακή διαδικασία της ανάκτησης εμπιστοσύνης, δείχνοντας ότι οι αρχές αναλαμβάνουν την ιδιοκτησία του προγράμματος. 

Βάση της αξιολόγησης των θεσμών, ο ESM θα καλύψει δάνειο ύψους 86 δισ ευρώ, περιλαμβανομένων 25 δισ για τον τραπεζικό τομέα ώστε να διευθετηθεί ενδεχόμενη τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση.

Η πρώτη δόση είναι 26 δισ αποτελείται από δύο υποδόσεις. Η πρώτη υποδόση ύψους 10 δισ ευρώ, τα οποία θα γίνουν άμεσα διαθέσιμα από τον ESM για τις ανάγκες των τραπεζών και σκοπούς εξυγίανσης. Η δεύτερη υποδόση ύψους 16 δισ ευρώ θα διατεθεί στην Ελλάδα σε διάφορες δόσεις, με την πρώτη να τοποθετείται στις 20 Αυγούστου και να έχει ύψος 13 δισ, ακολουθούμενη από άλλες εκταμιεύσεις το Φθινόπωρο ανάλογα με την εφαρμογή των κύριων προαπαιτούμενων βασισμένα στα μέτρα του μνημονίου. 

Μία δεύτερη δόση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ύψους άνω των 15 δισ μπορεί να γίνει διαθέσιμη έπειτα από την πρώτη αξιολόγηση και όχι πριν τις 15 Νοεμβρίου, μετά τα στρες τεστ και των καθορισμό των αναγκών τους. 

Σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, το Eurogroup αναφέρεται στην πρόσφατη ανάλυση των Ευρωπαϊκών θεσμών. Η βιωσιμότητα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, μπορεί να επιτευχθεί δια μέσω της εφαρμογής ενός μακρόπνοου σχεδίου μεταρρυθμίσεων, με πρόσθετα μέτρα σε σχέση με το χρέος, δίχως “κούρεμα”. Σε ευθυγράμμιση με τη δήλωση της Συνόδου Κορυφής, το Eurogroup ετοιμάζεται να επεξεργαστεί περαιτέρω μέτρα (πιθανή μεγαλύτερη περίοδος αποπληρωμής), στοχεύοντας στο να διασφαλιστεί ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε βιώσιμο επίπεδο. Αυτά τα μέτρα θα συζητηθούν μετά την πλήρη εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα του ESM και μετά την πρώτη αξιολόγηση. 

Το Eurogroup εκτιμά πως τα βασικά στοιχεία είναι τώρα έτοιμα ώστε να αρχίσουν οι εθνικές διαδικασίες για την έγκριση του προγράμματος. Το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα είναι σε θέση να εξουσιοδοτήσει την Κομισιόν να υπογράψει το μνημόνιο μέχρι τις 19 Αυγούστου. 

Ολόκληρη η δήλωση του Eurogroup (στα αγγλικά)


σχετικα αρθρα