Τον Οκτώβριο θα υπάρξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος δήλωσε μετά το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

«Τον Οκτώβριο θα έχουμε τα στοιχεία για να συζητήσουμε για τη βιωσιμότητα του χρέους» εξήγησε ενώ όπως τόνισε, πιστεύει ότι και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οικονομικά στο πακέτο.

Η πρώτη δόση των 26 δισ. θα εκταμιευθεί άμεσα, ενώ 10 δισ. θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση περιορισμών, καθώς είναι σημαντικό να αρθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, ανέφερε ο κ. Σόιμπλε.

Όπως είπε, φαίνεται πως στην Ελλάδα γίνεται μία νέα προσπάθεια, ενώ έκανε λόγο για μία «καλή ημέρα» και ένα «καλό αποτέλεσμα».

Ο κ. Σόιμπλε στάθηκε στην αναγκαιότητα, είτε η χώρα να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να παραμείνει στην Ευρωζώνη, είτε «να γίνει κάτι άλλο». «Η συμμετοχή στο ευρώ δεν είναι χωρίς προϋποθέσεις», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι βέβαιος ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από την κυβέρνηση, ο κύριος Σόιμπλε επεσήμανε ότι πάρα πολλά από αυτά τα μέτρα, ήδη έχουν αποφασιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Επίσης παρατήρησε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, παρά τα προβλήματα στο κόμμα του, διαθέτει μια πλειοψηφία για να προωθήσει όλα όσα έχει υποσχεθεί. «Πιστεύω ότι δεν θα ήταν σωστό να μην δώσουμε στην Ελλάδα την ευκαιρία, πιστεύω ότι έχουμε λάβει την σωστή απόφαση» κατέληξε ο κύριος Σόιμπλε. Δύο είναι πλέον τα ενδεχόμενα, είπε, είτε η χώρα να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις και να μείνει στο ευρώ, είτε να γίνει κάτι άλλο. «Η συμμετοχή στο ευρώ δεν είναι χωρίς προϋποθέσεις, όπως έχω ξαναπεί», κατέληξε.