Στο τέλος του έφτασε χτες το πολύμηνο θρίλερ της διαπραγμάτευσης Ελλάδας-θεσμών με την οριστικοποίηση του τρίτου πακέτου στήριξης της χώρας μας, ύψους 86 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι απομένουν αρκετές ακόμα προκλήσεις για Αθήνα και πιστωτές.

Η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες μετά τη μαραθώνιο συνεδρίαση της ελληνικής Βουλής, έβγαλε επιτέλους «λευκό καπνό» και πιο συγκεκριμένα νέο ελληνικό πρόγραμμα τριετούς διάρκειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Από το συνολικό ποσό έως 25 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μετά τα stress tests, με τον πρόεδρο του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ να δίνει οριστικά τέλος στο εφιαλτικό σενάριο του «κουρέματος» καταθέσεων.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν μετά τη συμφωνία στο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ότι «στόχος του προγράμματος είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας». Πρόσθεσαν ότι παραμένουν τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, όπως αυτά συμφωνήθηκαν στην Αθήνα. Είναι -0,25% για το 2015, +0,5% για το 2016, +1,75% για το 2017 και +3,5% για το 2018.

Σχετικά με το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, η απόφαση προβλέπει ένα ανεξάρτητο ταμείο θα συσταθεί στην Ελλάδα κάτω από την επίβλεψη των σχετικών Ευρωπαϊκών θεσμών μέχρι το τέλος του 2015. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Ταμείο θα περιλαμβάνει τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, ενδυναμώνοντας τη διοίκηση των τραπεζών. 

«Η Ελλάδα θα αναλάβει μία φιλόδοξη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της δικαιοσύνης» τονίζει ακόμα το κείμενο της συμφωνίας, δείχνοντας ακόμα ένα ανοιχτό σημαντικό ζήτημα.

Το χρονοδιάγραμμα των δόσεων

Η πρώτη δόση του προγράμματος θα είναι 26 δισ. ευρώ και θα δοθεί σε δύο υποδόσεις: Η πρώτη θα είναι 10 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί άμεσα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ, η δεύτερη θα είναι 16 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί στην Ελλάδα τμηματικά. Η πρώτη καταβολή των 13 δισ. ευρώ θα γίνει έως τις 20 Αυγούστου. Το υπόλοιπο ποσό (3 δισ. ευρώ) θα καταβληθεί σε μία ή περισσότερες δόσεις μέσα στο φθινόπωρο υπό την προϋπόθεση εφαρμογής προαπαιτούμενων μέτρων. 

Η δεύτερη δόση για τις τράπεζες θα είναι έως 15 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress tests. Το ποσό θα καταβληθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση, αφού ολοκληρωθούν, δηλαδή, τα τεστ αντοχής και σε κάθε περίπτωση πριν τις 15 Νοεμβρίου.

Χρέος και ΔΝΤ

Η συμφωνία αφήνει και ανοιχτά ζητήματα και κυρίως αυτό της διευθέτησης του ελληνικού δημοσίου χρέους, που κρίνει ουσιαστικά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Η βιωσιμότητα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, μπορεί να επιτευχθεί δια μέσω της εφαρμογής ενός μακρόπνοου σχεδίου μεταρρυθμίσεων, με πρόσθετα μέτρα σε σχέση με το χρέος, δίχως «κούρεμα», επισημαίνοντας ότι το Eurogroup ετοιμάζεται να επεξεργαστεί περαιτέρω μέτρα (πιθανή μεγαλύτερη περίοδος αποπληρωμής), στοχεύοντας στο να διασφαλιστεί ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε βιώσιμο επίπεδο. Αυτά τα μέτρα θα συζητηθούν μετά την πλήρη εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα του ESM και μετά την πρώτη αξιολόγηση. 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε με δήλωσή της την πάγια θέση του Ταμείου ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, καλώντας τους Ευρωπαίους «να αναλάβουν δεσμεύσεις για μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους, κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εξεταζόταν μέχρι τώρα».

«Τον Οκτώβριο θα έχουμε τα στοιχεία για να συζητήσουμε για τη βιωσιμότητα του χρέους» ανέφερε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζητώντας εκ νέου τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, μάλιστα, έκανε λόγο για μία «καλή ημέρα» και ένα «καλό αποτέλεσμα».

«Το πόσο καλή θα είναι η συμφωνία θα εξαρτηθεί από το πως θα κριθεί από τους συμμετέχοντες, από την κοινωνία» δήλωσε από την πλευρά του ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η εμπιστοσύνη επανήλθε μεταξύ των υπουργών οικονομικών και της Ελλάδας, πράγμα που ήταν απαραίτητο δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, προσθέτοντας ότι το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας προορίζεται να πετύχει. Εκτίμησε δε ότι υπάρχει σύγκλιση θέσεων μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πλέον τα επόμενα βήματα προς την εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα θα τα κάνουν τα εθνικά κοινοβούλια, που καλούνται να ψηφίσουν τη νέα συμφωνία Αθήνας-Ευρωζώνης, με στόχο να έχουν δώσει το πράσινο φως μέχρι την Τετάρτη, αφού στις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στην ΕΚΤ το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ.