Την έκπληξη του Eurogroup της Παρασκευής αποτέλεσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος για πρώτη φορά εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την Ελλάδα!

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega Μανώλης Σπινθουράκης, o Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο χθεσινό Eurogroup έσπευσε να καθησυχάσει τους εταίρους του για τις όποιες ανησυχίες τους, αναφορικά με την πολιτική αστάθεια, σημειώνοντας ότι το νέο μνημόνιο ψηφίστηκε από τα 2/3 της Βουλής.

Ο πρώτος που εκτίμησε το γεγονός ήταν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είπε πως «είναι σημαντικό ότι ψήφισαν υπέρ και το Κέντρο και η Δεξιά» όμως ο ισπανός υπουργός Ντε Γκίντος εξέφρασε την ανησυχία επειδή το 1/3 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τη συμφωνία. 

“Ανησυχώ κι εγώ για την πολιτική αστάθεια”, είπε για να λάβει την απάντηση από τον κ. Τσακαλώτο ότι “δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο πρωθυπουργός ελέγχει την κατάσταση”.

Ωστόσο αναπάντεχη έκπληξη ήταν η στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του: “

Έμαθα ότι οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα έγιναν σε πολύ καλό κλίμα”.

Μάλιστα στην αρχή των συζητήσεων ο Βόλφανγκ Σόιμπλε δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για το γεγονός ότι δεν είχε πλέον απέναντί του τον Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας πως “τώρα είναι τελείως διαφορετικό το κλίμα στις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με αυτό που υπήρχε από τον Φεβρουάριο έως τα τέλη Ιουνίου”.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων πρωτοστάτησε στην λεπτομερή εξέταση του μνημονίου. Μάλιστα, ζήτησε τρεις φορές τον λόγο για να πει ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, πρέπει να συσταθεί πιο γρήγορα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο να ελέγχουν οι δανειστές, και πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τα “κόκκινα” δάνεια, το θέμα αυτό επίσης, ανέφερε, πως θα πρέπει να χειριστούν οι δανειστές.