Από το σχέδιο για Grexit στα καλά λόγια για την Ελλάδα. Η οριστικοποίηση της συμφωνίας για το νέο ελληνικό πρόγραμμα έφερε και την αλλαγή στάσης του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέναντι στην Αθήνα.

Ο κ. Σόιμπλε, λίγες ώρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου, είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στην Ευρωζώνη, αλλά και στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό με την πρότασή του περί πενταετούς εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Το επίμαχο έγγραφο με τίτλο «Σχόλια για τις ελληνικές προτάσεις» έφερε ημερομηνία τη 10η Ιουλίου και εισηγήθηκε να βγει η Ελλάδα από το ευρώ για πέντε χρόνια ή να προχωρήσει σε παραχώρηση περιουσίας 50 δισ. και νέες προτάσεις. Σύμφωνα με το Euractiv, ακόμη, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ ήταν «έτοιμος να δώσει 50 δισ. ευρώ στην Ελλάδα αν ο Γιάνης Βαρουφάκης έδινε την συγκατάθεσή του για Grexit».

Η Σύνοδος Κορυφής είχε αποτέλεσμα το πρωί της 13ης Ιουλίου, όμως παρά την διπλή ψήφιση των προαπαιτουμένων από την ελληνική Βουλή στις 15 και 22 Ιουλίου, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν είχε πειστεί. 

Επέμενε για ένα ακόμη δάνειο-γέφυρα προς την Αθήνα. «Ευχαρίστως να δοθεί μια ενδιάμεση χρηματοδότηση, παρά ένα μισοτελειωμένο πρόγραμμα» φέρεται να είπε στο υπουργείο του, σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung, ενδεχόμενο που συνάντησε την αντίθεση της Κομισιόν αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης. 

Ο σκληρός γερμανός υπουργός έβαζε εμπόδια προς τη συμφωνία ακόμα και στο παρά πέντε του Eurogroup της Παρασκευής, στο οποίο «κλείδωσε» το τριετές πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ. Απόδειξη των προσκομμάτων του το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο το Βερολίνο ζητούσε «διευκρινίσεις» για τη συμφωνία Αθήνας-πιστωτών σχετικά με τρία σημεία:

  • Τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα (ζητούμενο μια δέσμευση του διεθνούς οργανισμού),
  • Τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (να αποκλειστεί ενδεχόμενο κούρεμα, όπως ζητούν ΔΝΤ και Αθήνα) και
  • Τις ιδιωτικοποιήσεις (αν τα 50 δισ. έσοδα είναι ρεαλιστικός στόχος και πώς θα οργανωθεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων).

Ο... άλλος Σόιμπλε

Κάπου εκεί ήρθε η αλλαγή στη στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης εμφανίστηκε αισιόδοξος, εκτιμώντας χαρακτηριστικά «θεωρώ ότι θα καταλήξουμε σήμερα σε αποτέλεσμα». Το θετικό αποτέλεσμα ήρθε έπειτα από έξι ώρες, με τον γερμανό υπουργό να χρησιμοποιεί, στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup, ασυνήθιστα σχόλια για την Ελλάδα. Φαίνεται πως στην Ελλάδα γίνεται μία νέα προσπάθεια, τόνισε, ενώ έκανε λόγο για μία «καλή ημέρα» και ένα «καλό αποτέλεσμα». «Πιστεύω ότι δεν θα ήταν σωστό να μην δώσουμε στην Ελλάδα την ευκαιρία, πιστεύω ότι έχουμε λάβει την σωστή απόφαση» τόνισε. 

O γερμανός ΥΠΟΙΚ, για πρώτη φορά, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την Αθήνα λέγοντας, μεταξύ άλλων στο Eurogroup «εμαθα ότι οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα έγιναν σε πολύ καλό κλίμα». Μάλιστα στην αρχή των συζητήσεων ο κ. Σόιμπλε δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για το γεγονός ότι δεν είχε πλέον απέναντί του τον Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας πως «τώρα είναι τελείως διαφορετικό το κλίμα στις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με αυτό που υπήρχε από τον Φεβρουάριο έως τα τέλη Ιουνίου». 

Παράλληλα, με τις ευλογίες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το ελληνικό πρόγραμμα θα περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο, όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο Economist. 

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος επιθυμεί σφόδρα τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα (σε χρηματοδότηση και τεχνογνωσία) με τη θετική του στάση, ενδεχομένως, προσπαθεί να... καλοπιάσει το Ταμείο δίνοντάς του διαβεβαιώσεις για ρύθμιση του ελληνικού χρέους -αναφέροντας ότι το θέμα θα ανοίξει τον Οκτώβριο. Οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, εξάλλου, ποτέ δεν είναι τυχαίες...