Με το βλέμμα στραμμένο στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση εν αναμονή των ψηφοφοριών για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον ESM και την εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται ασχολείται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών και αναμένει την έκβαση των ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. 

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη, οπότε και θα συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές και σημειώνουν ότι από τις 20 Αυγούστου και μετά θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ψήφιση του ελληνικού προγράμματος από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα καταβληθεί η πρώτη δόση του προγράμματος 26 δισ. ευρώ η οποία θα δοθεί σε δύο υποδόσεις: Η πρώτη θα είναι 10 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί άμεσα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ, η δεύτερη θα είναι 16 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί στην Ελλάδα τμηματικά. Η πρώτη καταβολή των 13 δισ. ευρώ θα γίνει έως τις 20 Αυγούστου. Το υπόλοιπο ποσό (3 δισ. ευρώ) θα καταβληθεί σε μία ή περισσότερες δόσεις μέσα στο φθινόπωρο υπό την προϋπόθεση εφαρμογής προαπαιτούμενων μέτρων. 

Η δεύτερη δόση για τις τράπεζες θα είναι έως 15 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress tests. Το ποσό θα καταβληθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση, αφού ολοκληρωθούν, δηλαδή, τα τεστ αντοχής και σε κάθε περίπτωση πριν τις 15 Νοεμβρίου