Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Ένα βασικό πρόβλημα των παραδοσιακών κομμάτων, την προσωπική σχέση σημαντικού αριθμού ψηφοφόρων με τους βουλευτές τους θα πρέπει να υπερβεί η Νέα Δημοκρατία ενόψει των, πολύ πιθανών πλέον, εκλογών. 

Η απουσία σταυρού προτίμησης, αφού εφόσον στηθούν κάλπες αυτές θα διεξαχθούν με λίστα καθώς δεν θα έχει παρέλθει 18μηνο από τις προηγούμενες, προβληματίζει και την ηγεσία του κόμματος καθώς γνωρίζει ότι ουδείς εκ των εκλεγέντων βουλευτών έχει ιδιαίτερο λόγο να «τρέξει» ενώ και αρκετοί εκ των ψηφοφόρων της Ν.Δ. του Ιανουαρίου, έχοντας ως δεδομένη την εκλογή του εκλεκτού τους, μπορεί να μην κινητοποιηθούν. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τους επιλαχόντες, οι περισσότεροι εκ των οποίων αφού δεν θα έχουν ελπίδα εκλογής απλώς θα... καταγράφονται στα ψηφοδέλτια. 

Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, γνώστης της εκλογικής συμπεριφοράς των ψηφοφόρων της Ν.Δ, θα επιδιώξει αφενός να κινητοποιήσει το σύνολο των βουλευτών και πολιτευτών του κόμματος ώστε να δραστηριοποιηθεί, κατά το δυνατόν, σαν να κυνηγούσε το σταυρό. Αφετέρου, δε, θα επιχειρήσει ο ίδιος, μέσω κεντρικών παρεμβάσεων, να απευθυνθεί στα παραταξιακά ανακλαστικά των γαλάζιων ψηφοφόρων, σε μία προσπάθεια επαναπροσέγγισης με πολίτες που στράφηκαν στους ΑΝΕΛ ή ακόμη και στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δια της στροφής στο κέντρο και της πόλωσης με τον Αλ. Τσίπρα θα προσπαθήσει να προσελκύσει ψηφοφόρους του «ευρωπαϊκού μετώπου» στη Ν.Δ., ως τον αυθεντικότερο εκφραστή του «Ναι» στο δημοψήφισμα του Ιουλίου. 

Κρίσιμη για την εξέλιξη της εκλογικής κούρσας, που σήμερα εκτιμάται ότι έχει ως κυρίαρχο τον κ. Τσίπρα, θα είναι και η εικόνα των πρώτων δημοσκοπήσεων του Σεπτεμβρίου και αφού βέβαια οριστικοποιηθεί η εσωτερική ρήξη στο ΣΥΡΙΖΑ και η απόσχιση της Αριστερής Πλατφόρμας. Εφόσον, τα δημοσκοπικά δεδομένα δείχνουν μείωση της επιρροής του κ. Τσίπρα, ο κ. Μεϊμαράκης θα τα παίξει όλα για όλα στην εκλογική μάχη. Σε διαφορετική περίπτωση, το ήδη δύσκολο έργο του θα καταστεί ακόμη βαρύτερο.