Για τις επόμενες μέρες και μέχρι την 20ή του μηνός, η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός θα ασχοληθούν αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών  μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον ESM και την εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται, και θα αναμένει την έκβαση των ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Αυτό επισήμαναν χθες κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου προσθέτοντας ότι από τις 20 Αυγούστου και μετά ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις. 

Με λιγότερα λόγια, εκταμιεύοντας τα 13 δισ. ευρώ, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει διασφαλίσει μια περίοδο νηνεμίας με τους δανειστές. Οπότε και θα ασχοληθεί με την επίλυση του εσωκομματικού προβλήματος. 

Πρώτη… άσκηση- όπως όλα δείχνουν, θα είναι να καλέσει τον Λαφαζάνη, τη Ζωή, τον Βαρουφάκη και τους λοιπούς αμφισβητίες να δηλώσουν εάν στηρίζουν ή όχι την κυβέρνηση. Αν δηλώσουν «όχι» η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη και οδεύουμε ολοταχώς προς τις κάλπες. Με ευθύνη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης- σημειώστε το αυτό. 

Να όμως που δεν είναι δεδομένο ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση θα αρνηθεί την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Όσο και αν αυτό ακούγεται απίθανο, μιας και καταψήφισαν την κεντρική πολιτική επιλογή της συμφωνίας με τους δανειστές, οι «αντάρτες» σκέφτονται όλα τα ενδεχόμενα.  

Αυτή τη στιγμή δεν αποκλείεται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης και την ίδια στιγμή να κατακεραυνώνουν την Κυβέρνηση για τη «μνημονιακή» συμφωνία! Ο λόγος είναι προφανής: Ο Αλέξης Τσίπρας και η Αριστερή Πλατφόρμα, αν και ετοιμάζονται για την τελική σύγκρουση, αμφότεροι δεν θέλουν να χρεωθούν τη διάσπαση. Ως εκ τούτου, έχουν μπει σε μια διαδικασία διελκυστίνδας η οποία ουδείς δύναται να προβλέψει με ασφάλεια πόσο θα κρατήσει.  

Δεν αποκλείεται επίσης να επιλεγεί η αποχή ή το «παρών». Επιλογή που θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης με μόνο 120 βουλευτές!  

Ο Αλέξης Τσίπρας (λέγεται ότι) θα επιθυμούσε να καθυστερήσει την προσφυγή στις κάλπες ώστε να φτάσει χωρίς προβλήματα ως την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, περίπου τον Νοέμβριο. Όμως το νομοθετικό έργο της Βουλής θα είναι βαρύ από τον Σεπτέμβριο και όχι μόνο λόγω των εφαρμοστικών νόμων που θα πρέπει να εγκριθούν. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θα κινείται επί ξυρού ακμής.