current views are: 5

17 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση10:26

Ο Τσίπρας θέλει εκλογές αλλά ψάχνει τον… τρόπο

Εκλογές θα γίνουν, όμως ο Αλέξης Τσίπρας δεν δείχνει να βιάζεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του μολονότι επιθυμεί την διενέργειά τους το συντομότερο δυνατόν.

Δημοσίευση 10:26’
αρθρο-newpost

Εκλογές θα γίνουν, όμως ο Αλέξης Τσίπρας δεν δείχνει να βιάζεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του μολονότι επιθυμεί την διενέργειά τους το συντομότερο δυνατόν.

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Εκλογές θα γίνουν, όμως ο Αλέξης Τσίπρας δεν δείχνει να βιάζεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του μολονότι επιθυμεί την διενέργειά τους το συντομότερο δυνατόν. Ο πρωθυπουργός επιστρέφει στο Μαξίμου αύριο και σύμφωνα με συνεργάτες του θα εξετάσει όλες τις πιθανότητες στην διάρκεια της εβδομάδας, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα καταλήξει σε αποφάσεις πριν από την Πέμπτη, οπότε και θα εκταμιευτεί το πρώτο κομμάτι της δόσης από τον ESM. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα κινήσει διαδικασίες απαραίτητα την Πέμπτη ή την Παρασκευή και ότι ενδέχεται να τραβήξει τις σχετικές ανακοινώσεις προς το τέλος της εβδομάδας ίσως και την επόμενη Δευτέρα. Το επικρατέστερο σενάριο εμφανίζει στον Αλέξη Τσίπρα να σκέφτεται πολύ σοβαρά την λύση της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από την Βουλή, προκειμένου- κι αυτό είναι το θεωρητικά οξύμωρο- να μην εξασφαλίσει την δεδηλωμένη και να προσφύγει αναγκαστικά σε εκλογές. Το ασθενέστερο σενάριο θέλει τον πρωθυπουργό να προκηρύσσει εκλογές απευθείας χωρίς την μεσολάβηση της απώλειας της δεδηλωμένης. Όλα θα αποφασιστούν εντός της εβδομάδας. 

Πάντως, το πρόβλημα για το Μαξίμου είναι ότι θα πρέπει με βάση το συνταγματικό πλαίσιο να αναζητηθεί τρόπος να παρακαμφθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, κάτι που επί της ουσίας θα πρέπει να βρει σύμφωνο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής. Έτσι θα μπορούσε να σχηματιστεί μία υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα έχει ως στόχο την διενέργεια εκλογών τάχιστα και πάντα με βάση τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διατάξεις. 

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι βέβαιος ότι η Αριστερή Πλατφόρμα δεν προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του, κάτι που ασφαλώς τον εξυπηρετεί αφού με αυτόν τον τρόπο μπορεί να χρεώσει την προσφυγή στις κάλπες απευθείας στους λαφαζανικούς επιχειρώντας ταυτόχρονα να τους αδειάσει πολιτικά. Άλλωστε και η ίδια η Αριστερή Πλατφόρμα δείχνει ότι έχει τραβήξει την πορεία της και ότι είναι ζήτημα χρόνου η ανακοίνωση της δημιουργίας νέου πολιτικού κόμματος. 

Ουσιαστικά  η απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση Τσίπρα λειτουργεί υπέρ του Μαξίμου το οποίο έχει πλέον κάθε λόγο να υποστηρίζει ότι αδυνατεί να συνεχίσει να κυβερνά χωρίς τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών.


σχετικα αρθρα