Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών ξαναχτυπά μέσα από το blog του αυτή τη φορά, όπου με σημερινή ανάρτησή του σχολιάζει σε ένα... 62 σέλιδο PDF σχεδόν πρόταση-πρόταση το τρίτο μνημόνιο που προώθησε η κυβέρνηση, τονίζοντας το παράδοξο ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με την τρόικα στο μνημόνιο, έστω και αν δεν... συμφωνεί.

Ο κ. Βαρουφάκης έχει μελετήσει ολόκληρο το κείμενο του μνημονίου και κάνει τις δικές του παρεμβάσεις και επισημάνσεις σε αυτά που αναφέρονται.

Στο...στόχαστρο του μπαίνουν όλοι οι τομείς που αφορούν το μνημόνιο και ο ίδιος δίνει έμφαση στην φορολογία και στις συντάξεις. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο κείμενο κάνει λόγο για τους δικούς του προσωπικούς χειρισμούς, τονίζοντας τις σκέψεις του πάνω σε αυτά που αναφέρονται στο μνημόνιο και υπογραμμίζει σε όλους τόνους ότι η κυβερνηση δεν συμφωνεί με αυτό που καλείται να εφαρμόσει.

Την ίδια στιγμή, προσθέτει ο Γ. Βαρουφάκης «η τρόικα δεν δεσμεύεται να συμφωνήσει με αυτά που θέλει η ελληνική κυβέρνηση». 

Ο τέως ΥΠΟΙΚ κάνει λόγο για «εξευτελισμό της κυβέρνησης στις 12 Ιουλίου», ενώ σε όλο το κείμενο αφήνει αιχμές για την εφαρμογή των μέτρων και το ποιους τελικά αφορούν.

Γράφει για παράδειγμα «η κυβέρνηση έχει δώσει πολλή σημασία στην αποφυγή της φοροδιαφυγής, όσο δεν αφορά τους ολιγάρχες» ή «θέλουν να επιτύχουν αναμόρφωση του συστήματος υγείας» με μια μαγική φόρμουλα χωρίς να δώσουν ούτε ένα ευρώ.

Επίσης κάνοντας πρόβλεψη για μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και το φοροσυλλεκτικό μηχανισμό, αναφέρει: «Τέτοιοι ευσεβείς πόθοι, χωρίς καμία βάση, έχουν να περάσουν ως πολιτική από τις εποχές της Σοβιετικής Ένωσης», ενώ στην απόφαση για την δημιουργία καινούριας γραμματείας για τον συντονισμό του ιδιωτικού τομέα «αγανακτεί» τονίζοντας ειρωνικά ότι «αυτό που χρειαζόμασταν είναι άλλο ένα στρώμα από γραφειοκράτες».

Εμφανίζεται, επίσης, δηκτικός απέναντι στις κατηγορίες που εκτοξεύονται στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας:

Ο υπαινιγμός πως όλα πήγαιναν κατ' ευχήν στην ελληνική οικονομία μέχρι που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε μαντάρα είναι το χειρότερο είδος "ιστορίας των νικητών" που κατηγορεί το θύμα για την μοίρα του. 

Σε σχέση, δε, με τη ρύθμιση των 100 δόσεων, κατηγορεί την τρόικα πως «λειτουργεί εκδικητικά, επειδή το μέτρο αποδείχθηκε επιτυχές, μία επιτυχία που η τρόικα δεν μας συγχώρησε ποτέ». 

Διαβάστε εδώ το Pdf του Γιάνη Βαρουφάκη στα Αγγλικά.