«Η Ελλάδα θα αποτελεί επί δεκαετίες πονοκέφαλο για την Ευρωζώνη», δήλωσε ο ευρωσκεπτικιστής υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Τίμο Σόινι, καλώντας εκ νέου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

«Δυστυχώς, αυτό το πρόβλημα θα είναι μπροστά μας για δεκαετίες, θα έλεγα, εάν η Ευρωζώνη μείνει ενωμένη», τόνισε ο Σόινι σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση YLE, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, απέκλεισε απόλυτη μέιωση.:

Μία απόλυτη μείωση του χρέους νομίζω ότι αποκλείεται, η Γερμανία είναι επίσης κατά… Σε άλλα θέματα (περιόδους αποπληρωμής, επιτόκια) πρέπει να διαπραγματευθούμε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας, υπογράμμισε ότι «θα ενισχύσει επίσης τη γνώση για το πακέτο, ώστε τα προγράμματα να υλοποιούνται στην πραγματικότητα από την Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι η φινλανδική βουλή ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τη συμφωνία για την Ελλάδα. Το εθνικιστικό κόμμα των Φινλανδών του Σόινι είναι γνωστό για την αντίθεσή του σε προγράμματα διάσωσης, αλλά αναγκάσθηκε να στηρίξει τη νέα συμφωνία με την Ελλάδα για να μπορέσει να διατηρήσει τη θέση του στην κυβέρνηση συνασπισμού, στην οποία μετέχει από τον Μάιο.
 
«Θεωρώ ακόμη ότι η πολιτική διασώσεων είναι κακή πολιτική… Αλλά στην πολιτική πρέπει να παίρνει κανείς δυσάρεστες αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.