Υπό τον κίνδυνο του αυξάνόμενου αριθμού αποστατών τελεί η ψήφιση του τρίτου πακέτου για την Ελλάδα από τη Bundestag, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ. 

Όπως δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Μίκαελ Φουκς, η γερμανίδα Καγκελάριος είναι πιθανό να έρθει αντιμέτωπη με περισσότερους αποστάτες στην ψηφοφορία για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης αυτή την εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο είναι καθοριστικής σημασίας. 

Αν συμφωνήσει το ΔΝΤ, εάν το ΔΝΤ πει πραγματικά «ναι», έρθουμε σε συμφωνία τον Σεπτέμβριο και συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε την Ελλάδα το επόμενο έτος, τότε φυσικά θα ψηφίσω υπέρ. Το ΔΝΤ είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για όλους μας.

Ωστόσο, ο Φουκς ανέφερε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα στηρίξει το πρόγραμμα της Ελλάδας.

Πάντως, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την περασμένη Κυριακή ότι είναι πεπεισμένη πως η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα στηρίξει τη συμμετοχή του ταμείου, τον Οκτώβριο.

Οι συζητήσεις μεταξύ της Καγκελαρίου, της Κριστίν Λαγκάρντ και του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τη στάση που θα τηρήσουν απέναντι στην Ελλάδα συνεχίζονται «και ίσως να υπάρξουν μερικές αλλαγές, ακόμα και από αύριο» συνέχισε ο Φουκς.

Και κατέληξε:

Αν δεν υπάρξει μια σαφής δέσμευση από το ΔΝΤ, τότε «θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότεροι» από 60 διαφωνούντες, που ήταν στην ψηφοφορία του Ιουλίου.