Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τόσο στην ομιλία του προς την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας όσο και σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, διαβεβαίωσε ότι, σε περίπτωση εκλογών με λίστα, η σειρά εκλογής δεν θα μεταβληθεί.

«Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις εκλόγιμες θέσεις» ανέφερε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στις τελευταίες θέσεις, για συμβολικούς λόγους ή προκειμένου να σηματοδοτήσει τη διεύρυνση του κόμματος και σε άλλα πολιτικά ακροατήρια, θα περιληφθούν νέα στελέχη και όχι, απαραιτήτως, όσοι ήταν υποψήφιοι τον Ιανουάριο του 2015.

Είναι, όμως, έτσι; Με τον κ. Τσίπρα να αλλάζει, αναγκαστικά λόγω της ρήξης με την Πλατφόρμα, το 1/3 των ψηφοδελτίων του και να επιδιώκει άνοιγμα στον κεντρώο χώρο, ο κ. Μεϊμαράκης θα κατεβάσει τα ίδια ψηφοδέλτια που είχε η Νέα Δημοκρατία τον Ιανουάριο επί Αντώνη Σαμαρά;

Ο ίδιος δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση. Πολλοί, ωστόσο, θεωρούν ότι, εν τέλει, θα πράξει διαφορετικά.

Εάν ήταν να υποθέσει κανείς θα έλεγε ότι το πλέον πρόσφορο πεδίο αλλαγών είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, που παραδοσιακά συγκροτείται κατ' επιλογήν του εκάστοτε αρχηγού.

Με το Επικρατείας της ΝΔ έχουν εκλεγεί, από τον Ιανουάριο, ο Δημήτρης Σταμάτης, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, η Νίκη Κεραμέως, η νεότερη βουλευτής του κόμματος, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου και ο πρώην Πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης ενώ επιλαχών ήταν ο επίτομος αρχηγός ΓΕΝ Γρηγόρης Δεμέστιχας.

Κάθε σενάριο αλλαγών στο Επικρατείας έχει, προφανώς, τα υπέρ και τα κατά του και δημιουργεί σειρά θεμάτων άλλοτε επικοινωνιακά (πχ πώς θα δικαιολογηθεί ενδεχόμενη αποχώρηση της κας Κεραμέως, εάν η ίδια δεν το επιθυμεί) άλλοτε ουσίας (πχ θα είναι δύσκολη η απομάκρυνση του κ. Σταμάτη, καθώς θα έδινε εικόνα ρήξης μεταξύ των κ.κ. Μεϊμαράκη και Σαμαρά ή του κ. Οικονόμου σε μία περίοδο που η ΝΔ επιδιώκει άνοιγμα στην κεντροαριστερά). Ωστόσο, κάθε σενάριο είναι ανοικτό. Κυρίως διότι ενόψει εκλογών δεν έχει τόση σημασία ποιοί, ενδεχομένως, αποχωρήσουν αλλά αυτοί που θα τους αντικαταστήσουν.