Αντικρουόμενα μηνύματα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές στον απόηχο των 47 διαρροών από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψήφιση του νέου προγράμματος από τη Βουλή

Η εκπεφρασμένη, μέσω διαρροών, πρόθεση του Μαξίμου να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, ώστε να οδηγήσει εν συνεχεία της χώρα σε εκλογές, έφερε νέα δεδομένα στο προσκήνιο. Μετά τη σχετική συζήτηση για την αναγκαιότητα «κάθαρσης» του ΣΥΡΙΖΑ από τους «αντάρτες», οι εκφραστές της Αριστερής Πλατφόρμας διεμήνυσαν ότι δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, πράγμα που μπορεί να αλλάξει το σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα. 

Έτσι, παρά το φρένο που έβαλε την περασμένη εβδομάδα το πρωθυπουργικό επιτελείο στην εκλογολογία, επιφανή κυβερνητικά στελέχη επανήλθαν σήμερα, μιλώντας ανοιχτά για την ανάγκη εκλογών το συντομότερο δυνατό. Την ίδια ώρα, άλλα μέλη της κυβέρνησης θεωρούν την προσφυγή στις κάλπες «μη απαραίτητη»...

Ποιοι «βλέπουν» εκλογές

Άμεση προσφυγή στις κάλπες «οπωσδήποτε», ζητάει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης καθώς, όπως είπε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, η σημερινή πραγματικότητα έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί είναι πολύ διαφορετική από το προηγούμενο διάστημα και «δεν πρέπει να παίζουμε με τη δημοκρατία». 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος ξεκαθάρισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM πως οι εκλογές είναι η μοναδική λύση που θα πρέπει να προκριθεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ «ακόμη κι αν η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης».

Αλλά και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης θεωρεί εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο εκλογών. Ωστόσο, όπως είπε στον ΣΚΑΪ, «προέχει να "κλειδώσει" η συμφωνία, να υπογραφεί η σύμβαση με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, να δοθεί η πρώτη δόση του δανείου και να αρχίσει η εφαρμογή αυτού του προγράμματος».

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης εκτιμά πως οι εκλογές μπορούν να αποφευχθούν στον βαθμό που η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και από τους διαφωνούντες βουλευτές

Ο υπουργός ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι θα ήθελε οι 162 σύντροφοί του να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και εάν γίνει κάτι τέτοιο, «δεν θα παραστεί ανάγκη να προχωρήσουμε σε εκλογές».

Οι εν λόγω τοποθετήσεις έρχονται στον απόηχο της παρέμβασης 17 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι σε χθεσινή κοινή δήλωσή τους  τόνισαν ότι η συμφωνία δεν είναι βιώσιμη, κάλεσαν την κυβέρνηση να επανακαθορίσει τη στάση της, να χαραχτεί μια κοινή γραμμή στο συνέδριο ως εναλλακτική λύση και σημείωσαν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να διεκδικήσει την ψήφο του λαού».

Ποιοι λένε «όχι» σε πρόωρες κάλπες

Στον αντίποδα βρίσκεται ομάδα υπουργών και βουλευτών που απεύχονται αυτό το ενδεχόμενο. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας διαμήνυσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως εκλογές δεν είναι απαραίτητες

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του βραχυπρόθεσμα. Να το προσαρμόσει και να το περάσει σε μεταγενέστερο χρόνο. Δεν είναι απαραίτητες οι εκλογές. Αρκεί η επανεκκίνηση της οικονομίας και να εφαρμοστούν τα αυτονόητα. Λύσεις στην οικονομία υπάρχουν πάντα.

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος ήδη από τον Δεκαπενταύγουστο ανέφερε πως «ο πρωθυπουργός δέχεται διάφορες ανόητες εισηγήσεις όπως εκλογές. Έκανε επιλογή η κυβέρνηση να φύγει μπροστά με μνημονιακή πολιτική, δεν συμφωνώ ότι θα ανοίξουν τα φτερά της κυβέρνησης με εκλογές για να διαχειριστεί αυτό τον όλεθρο, το τρίτο μνημόνιο».

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες πολιτικές πρωτοβουλίες αναμένονται από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις 20 Αυγούστου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον ESM και την εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται ασχολείται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών και αναμένει την έκβαση των ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.

Έπειτα ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις.

Όπως και να χει το πράγμα, η εκλογολογία έπειτα από ένα μικρό διάλειμμα «φούντωσε» εκ νέου για τα καλά, και πάλι με πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου. Αφού έβαλε «φρένο» στις όποιες τοποθετήσεις είχαν υπάρξει, με δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη την περασμένη εβδομάδα, αμέσως μετά την ψήφιση του προγράμματος, τα κυβερνητικά στελέχη πήραν και πάλι... σβάρνα τα κανάλια μιλώντας και πάλι ευθέως για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες...