Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Ριζικό μετασχηματισμό του ελληνικού πολιτικού σκηνικού άμεσα, βλέπει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με φόντο τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έλεγε έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ στο newpost.gr, η οικονομική κρίση δημιούργησε νέες ανάγκες, με τα κόμματα να πρέπει πλέον να εξελιχθούν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, για να μπορέσουν να εκφράσουν τις μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές τάσεις.

«Όποιος πολιτικός σχηματισμός δεν κάνει αυτή την προσπάθεια, θα εξαφανιστεί», σημείωνε το ίδιο στέλεχος. Την πραγματικότητα αυτή γνωρίζει καλά ο πρόεδρος της ΝΔ που έχει βάλει ένα μεγάλο στοίχημα: Να ανασυνθέσει και ανασυντάξει το χώρο της κεντροδεξιάς, εντός του πλαισίου της ΝΔ, στην πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας της. 

Η ανασυγκρότηση της ΝΔ δεν είναι μόνο θέμα επιβίωσης για την ίδια την παράταξη, αλλά αποτελεί και ζήτημα ισορροπίας και σταθερότητας γενικά του πολιτικού συστήματος, καθώς στην άλλη πλευρά του τραπεζιού, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δείξει ότι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει το χώρο της κεντροαριστεράς. Και στη ΝΔ έχουν αντιληφθεί ότι μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του κοινοβουλίου υπάρχει ένας κοινός χώρος διεκδίκησης, που είναι το κέντρο.

Άλλωστε, όπως υπενθύμιζαν παλαιοί γαλάζιοι βουλευτές, όποτε η παράταξη αναλάμβανε την κυβέρνηση ήταν γιατί είχε στραφεί προς το κέντρο. Έτσι ο κ. Μεϊμαράκης δεν επέλεξε να στρίψει τυχαία το καράβι προς τον μεσαίο δρόμο του «κοινωνικού και μεταρρυθμιστικού κέντρου», αφήνοντας πίσω του κάποιες ακραίες φωνές των τελευταίων χρόνων.

Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της ΝΔ, είναι αποφασισμένος να βάλει στο «παιχνίδι» όλα τα στελέχη του κόμματος, όποια τάση και αν εκπροσωπούν. Με τη λογική αυτή σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, θα στελεχώσει και την Επιτροπή Εκλογών η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι η αστάθεια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι φέρνει τις πρόωρες κάλπες πιο κοντά.

Η σκέψη που υπάρχει μέχρι σήμερα, είναι η Επιτροπή να αποτελείται από 13 βουλευτές, όσες και οι Περιφέρειες της χώρας. Ανάμεσά τους, πιθανότατα να είναι ο Νίκος Δένδιας, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Μάκης Βορίδης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Δημήτρης Σταμάτης, αλλά και βουλευτές - υποψήφιοι σε αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως ο Σταύρος Καλαφάτης. 

Στο ίδιο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί και η Επιτροπή Προγράμματος της ΝΔ, όπου δεν αποκλείεται να συμμετέχει και ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος από τις εκλογές και έπειτα πραγματοποιούσε συναντήσεις στο γραφείο του με νέους ανθρώπους, ανθρώπους της αγοράς, επιχειρηματίες και επιστήμονες προκειμένου να καταγράψει τις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας.

Η τακτική, «όλοι στο προσκήνιο», δεν είναι ξένη πάντως για τον κ. Μεϊμαράκη, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σε ανοικτή γραμμή με την πλειοψηφία των κορυφαίων στελεχών του κόμματος, με πολλά από τα οποία διατηρεί και φιλικές σχέσεις, ενώ πριν από κάθε απόφασή του, έρχεται σε συνεννόηση μαζί τους, όπως φάνηκε και από τις πυκνές πλέον, συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων, τις μέρες που υπάρχουν κρίσιμες εξελίξεις.