Μόνο... σεμνά και ταπεινά δεν διαβιούν τελικά οι αξιωματούχοι της ΕΕ, καθώς, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, ξετινάζουν τις πιστωτικές κάρτες, χρεώνοντας υπέρογκα ποσά για γεύματα και ξενοδοχεία. 

Όπως αναφέρει το άρθρο, οι αξιωματούχοι ξοδεύουν πάνω από 103 εκατ. ευρώ το χρόνο στις ειδικές εταιρικές τους κάρτες για ξενοδοχεία και γεύματα.

Περίπου 13.000 εργαζόμενοι στην ΕΕ χρεώνουν τις κάρτες τους για να πληρώνουν την στέγασή τους και την διασκεδασή τους, ενώ με αυτές κάνουν και τις αγορές τους. 

Η αποκάλυψη έρχεται έρχεται την στιγμή που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προσπαθούν να συνάψουν νέα εξαετή σύμβαση με την εταιρία παροχής πιστωτικών καρτών, ρίχνοντας φως σε μια σκοτεινή πτυχή του αδιαφανούς καθεστώτος επιδομάτων της Ε.Ε. 

Το προσωπικό που εργάζεται εκτός έδρας δικαιούται να ξοδεύει περίπου 100 ευρώ την ημέρα, ανάλογα με την χώρα στην οποία βρίσκεται για να καλύπτει γεύματα και απρόοπτα γεγονότα. Αυτό το ποσό δεν καλύπτει ξενοδοχεία. 

Μπορούν επίσης να ζητήσουν επίδομα διασκέδασης, το οποίο εντάσσεται στα καθήκοντά τους. 

Το 2013 οι κάρτες αυτες χρεώθηκαν με το ποσό των 103,4 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίσουμε τα έξοδα μεταφοράς και αναλογεί περίπου στα 7.500 ευρώ ανά χρήστη.

Αυτές οι κάρτες εκδόθηκαν για 362 αξιωματούχους με έδρα τη Γερμανία, 143 με έδρα τη Βρετανία και 79 με έδρα τη Γαλλία, ενώ στην πλειοψηφία τους οι ωφελούμενοι εργάζονται στα «κεντρικά» της Ε.Ε. στο Βέλγιο. 

Ευρωπαικές πηγές τόνισεαν ότι είναι αδύνατο να ειπωθεί πόσα από αυτα τα χρήματα που ξοδεύθηκαν ήταν όντως δικαιολογημένα΄΄έξοδα'', καθώς θα απαιτούσε μακρά και κοστοβόρα έρευνα σε ατομικό επίπεδο. 

Ο Πάβελ Σβιντλίκι, του think tank Οpen Europe υποστήριξε οτι η ΕΕ θα πρέπει να ανοίξει τα λογιστικά βιβλία. 

Όπως τόνισε: 

Αν όλα τα έξοδα οι αξιωματούχοι της ΕΕ, ήταν ξεκάθαρα δεν υπάρχει λόγος γιατι να μην είναι διαθέσιμα για δημόσια επιθεώρηση. Η διαφάνεια είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγεις την κατάχρηση.