Το ΠΑΣΟΚ πρώτο και στη συνέχεια το Ποτάμι ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την ίδια στάση θα τηρήσει και η ΝΔ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έβαλαν πλάτη ώστε να ψηφιστεί η συμφωνία με τους δανειστές και η χώρα να παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά, με τη στάση τους δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να εμπλακούν σε μια διαδικασία η οποία ουσιαστικά είναι εσωκομματική.  

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού, δηλώνουν πλέον ότι κατά τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αρκεστεί ούτε σε μια ψήφο λιγότερη από το άθροισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ότι επιθυμεί (αν όχι απαιτεί) το σύνολο της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Σε αντίθετη περίπτωση- λένε ότι- οι πρόωρες εκλογές είναι μονόδρομος. Και δικαιολογούν τη στάση αυτή επισημαίνοντας ότι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμα και αν ψηφίσουν την πρόταση εμπιστοσύνης, θα καταψηφίσουν στη συνέχεια τους εφαρμοστικούς νόμους, λογικά και τον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση- διευκρινίζουν- δεν είναι δυνατόν να στηρίζεται ες αεί στην ψήφο της αντιπολίτευσης γιατί (εκτός των άλλων) λογικά, πιθανότατα δεν θα την έχει. 

Η Αριστερή Πλατφόρμα, διά στόματος στελεχών της (όπως ο Θανάσης Πετράκος) δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να ρίξει την κυβέρνηση αλλά και ότι θα αγωνιστεί για να απεμπλακεί άμεσα από τον μνημονιακό δρόμο. Την ίδια ώρα, στο Iskra.gr διατυπώνεται η άποψη ότι η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης εξυπηρετεί σχέδιο να εκτεθούν οι βουλευτές που ψήφισαν «όχι», να διαγραφούν και η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές- εξπρές μέσα στον Σεπτέμβριο.   

Πληροφορίες από το μέτωπο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αναφέρουν ότι τελικά πολύ δύσκολα η Αριστερή Πλατφόρμα θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και πιθανότατα θα επιλέξει την αποχή ή το «παρών».

Τούτο είναι σαφές ότι δεν ικανοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου, οπότε οι εκλογές φαντάζουν μονόδρομος. Το ποιοι θα χρεωθούν και τις εκλογές και τη διάσπαση, θα το δείξει ο χρόνος…