Για το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις για εκλογές μίλησε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό 984, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι από την υπάρχουσα σύνθεση της Βουλής δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση.

Η κ. Γεροβασίλη τόνισε επίσης πως η ψήφος εμπιστοσύνης έχει πέσει στο τραπέζι, ενώ για το ενδεχόμενο οι διαφωνούντες να απέχουν από την ψηφοφορία τόνισε πως αυτό δε μπορεί να βαφτιστεί στήριξη.

"Δεν υπάρχει πια το ό,τι μας βολεύει αλλά τί εξυπηρετεί τη χώρα", επεσήμανε προσθέτοντας παράλληλα πως από την υπάρχουσα σύνθεση της Βουλής δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση, η οποία πρέπει να προκύπτει από λαϊκή εντολή.

Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη: 

Αυτήν τη στιγμή δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Η κυβέρνηση ήταν προσανατολισμένη στη διαδικασία επίτευξης της συμφωνίας, εκκρεμεί η ψήφιση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και στη συνέχεια ακολουθούν οι εκταμιεύσεις, για να πληρωθούν αυτά που πρέπει... Για το τι θα συμβεί περαιτέρω έχουν ακουστεί πολλές σκέψεις, ωστόσο πρέπει να πω μετά βεβαιότητος ότι δεν υπάρχει απόφαση για το τι θα συμβεί. Είναι μια συγκυρία με πολλές παραμέτρους και πιεστικούς χρόνους. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως ούτε για το θέμα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης υπάρχει απόφαση. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση «αυτήν τη στιγμή δεν έχει την πλειοψηφία, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει την πολιτική της. Αυτό από μόνο του είναι σημαντικό εμπόδιο, το οποίο μας υποχρεώνει να κάνουμε τις επόμενες σκέψεις. Μία σκέψη είναι αυτή και στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει 162 ψήφους».

Σε ερώτηση αν εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι θα πάρει 162, απάντησε: «Αυτήν τη στιγμή προβληματιζόμαστε και από τους συντρόφους της μειοψηφίας που έχουν επιλέξει κάτι διαφορετικό».

Είπε επίσης ότι η αποχή δεν μπορεί να ερμηνευτεί από την κυβέρνηση ως παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. «Δεν μπορούμε να βαφτίζουμε τα πράγματα, όπως μας βολεύει. Αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε ποτέ. Θα αντιμετωπίσουμε την αλήθεια κατάματα και βεβαίως θα λέμε την άποψή μας ανοιχτά και όλους τους προβληματισμούς».

Σε ερώτηση αν μπορεί να προσδιορίσει ημερολογιακά πότε θα παρθούν οι αποφάσεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε: «Άμεσα, τις επόμενες ημέρες. Μέσα στο δεκαήμερο οι αποφάσεις πρέπει να έχουν ληφθεί, ώστε να υπάρχει στο τραπέζι ένας οδικός χάρτης, που θα πρέπει να είναι προαποφασισμένο ότι θα μας πάει μέχρι την πρώτη αξιολόγηση, καθώς επιδιώκουμε την απομείωση του χρέους».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η κ. Γεροβασίλη τόνισε: «Δεν θα ήθελα να αποτολμήσω να πω χρόνους εκλογών, διότι είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα, το εάν και πότε θα συμβούν. Πραγματικά θα θέλαμε, με την έννοια ότι δεν είναι δυνατό να μην θέλει κάποιος να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, ώστε να μπορούμε γρήγορα και απλά να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματός μας. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη και πολλές άλλες παραμέτρους».