Κίνηση τακτικής για να περάσει τους δύσκολους εφαρμοστικούς νόμους από τη Βουλή και να ξεκαθαρίσει σε δεύτερο χρόνο με τους αντάρτες μέσω εκλγών ετοιμάζει το Μαξίμου. 

Στο τραπέζι του Πρωθυπουργού βρίσκεται το σενάριο να λήξουν οι εργασίες της Βουλής, προκειμένου να λειτουργήσει με θερινά τμήματα και να καταφέρει να περάσει τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου σε «ελεγχόμενο περιβάλλον». Στόχος είναι αφενός να αποφευχθεί νέα τρικυμία από τους αντιδρώντες, αφετέρου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκταμίευσης της δόσης. 

Έτσι εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείσει η Ολομέλεια, ακόμη και εντός των επόμενων ωρών, να λειτουργήσουν τα θερινά τμήματα που θα ψηφίσουν τα μέτρα και να συνέλθει το νέο Σώμα στις αρχές Οκτωβρίου. 

Ωστόσο, σε επικοινωνία που είχε το newpost με την Προεδρία της Δημοκρατίας, διαψεύσθηκε ότι έχει υπογραφεί από τον Προκόπη Παυλόπουλο το Προεδρικό Διάταγμα που απαιτείται για τη λήξη των εργασιών της Βουλής, όπως ορίζει το άρθρο 23 του ΚτΒ.  

Προς το παρόν το Προεδρικό Διάταγμα δεν υπάρχει, ωστόσο αν ισχύσει το παραπάνω σενάριο, ο Αλέξης Τσίπρας φέρνει εκ των πραγμάτων πιο πίσω χρονικά την ψήφο εμπιστοσύνης που σχεδίαζε να ζητήσει και τις εκλογές, που από πολλούς θεωρούνται επιβεβλημένες.

Την ίδια ώρα πάντως, εξακολουθεί να επικρατεί σύγχυση στην κυβέρνηση για το αν πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε κάλπες ή όχι.