Θετική ψήφο στη συμφωνία με την Ελλάδα θα δώσουν αύριο οι Σοσιαλδημοκράτες κατά τη συνεδρίαση στη Γερμανική Βουλή.

Όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του SPD Κάρστεν Σνάιντερ, η ελληνική κυβέρνηση «εργάστηκε πολύ εποικοδομητικά» και επισήμανε ότι για το κόμμα η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα.

«Είναι καλό εάν το ΔΝΤ συνεισφέρει με τη μακρόχρονη εμπειρία και την τεχνογνωσία του, αλλά το θέμα είναι κυρίως η ουσιαστική τεχνογνωσία. Αν συμμετέχει και οικονομικά, τόσο το καλύτερο. Αλλά επί της ουσίας πρέπει να είναι επίσης σαφές ότι το ΔΝΤ είναι στην πραγματικότητα ένας οργανισμός για τον Τρίτο Κόσμο και όχι για την Ευρωζώνη» είπε χαρακτηριστικά.

Η εναλλακτική, σύμφωνα με τον κ. Σνάιντερ ο οποίος μίλησε στο δίκτυο n-tv, θα ήταν το Grexit, το οποίο, όπως σημείωσε, θα είχε εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην οικονομική ανάπτυξη όσο και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. «Αυτό δεν θα το διακινδυνεύσουμε σε καμία περίπτωση»

Ο κ. Σνάιντερ τάχθηκε ακόμη και υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μέσω επιμήκυνσης των χρόνων αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων που θα πρέπει να συζητηθούν τον Οκτώβριο

«Αυτό αποτελεί υπόσχεση και της καγκελαρίου έναντι των Ελλήνων και των άλλων αρχηγών», υπενθύμισε και άσκησε κριτική στους χριστιανοδημοκράτες και τους χριστιανοκοινωνιστές κυβερνητικούς εταίρους του SPD, υποστηρίζοντας ότι δεν εκτίμησαν σωστά την κατάσταση:

Ήταν πάντα μια ψευδαίσθηση του CDU να πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορούσε να επιστρέψει έπειτα από δύο ή τρία χρόνια στις αγορές. Αυτό δεν γίνεται, το βάρος του χρέους είναι πολύ μεγάλο και η χώρα έχει μεταρρυθμιστεί πολύ λίγο τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν πρόκειται για λευκή επιταγή, διευκρίνισε, αλλά «κάθε εκταμίευση θα παρακολουθείται - αν εισπράττονται πραγματικά οι φόροι, κυρίως από τους πιο πλούσιους και αν θα σπάσει το μονοπωλιακό σύστημα και θα καταργηθεί η πελατειακή οικονομία».