«Πράσινο» φως στη συμφωνία με την Ελλάδα ετοιμάζεται να ανάψει σήμερα η Βουλή της Ισπανίας.

Αντίθετα από τη Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης, στην Ισπανία η έγκριση του κοινοβουλίου δεν ήταν απαραίτητη προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία με την Ελλάδα. Ο Ραχόι επέλεξε, ωστόσο, να την υποβάλει στους βουλευτές, εν μέσω κοινοβουλευτικών διακοπών, με την έγκρισή της να θεωρείται εξασφαλισμένη δεδομένης της υποστήριξης της συντηρητικής πλειοψηφίας και εκείνης της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης.

«Υπάρχουν τρία μαθήματα που μπορούμε να εξάγουμε από την ελληνική κρίση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος, σε μία ομιλία του:

Κατ΄αρχήν, κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει το εμπόδιο (των μεταρρυθμίσεων). Δεύτερον, τα τραγούδια των σειρήνων του λαϊκισμού καταλήγουν να δημιουργούν πλάνες (...). Τέλος, οι ανεύθυνες πολιτικές έχουν κόστος.
Χαρακτήρισε «σημαντική» τη βοήθεια της Ισπανίας, που ανέρχεται στα 10,15 δισεκατομμύρια ευρώ, σε ένα σύνολο 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα χορηγήσουν ως δάνειο οι χώρες της ευρωζώνης.

Από την πλευρά της, η σοσιαλιστική αντιπολίτευση επωφελήθηκε από τη συζήτηση στο κοινοβούλιο για να προτείνει μία μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να εγκαθιδρυθεί κυρίως ένας κοινός κατώτατος μισθός ή μία ελάχιστη κοινή ηλικία συνταξιοδότησης.