current views are: 4

18 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση19:09

Εσωκομματική εξέγερση για τη συμφωνία αντιμετωπίζει η Μέρκελ

Σε σημαντικό κρας – τεστ για τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία εξελίσσεται η αυριανή ψηφοφορία στη Bundestag για την κύρωση της νέας συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές, με την υπόθεση να έχει μετατραπεί σε έναν σημαντικό εσωκομματικό πονοκέφαλο για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. 

Δημοσίευση 19:09’
αρθρο-newpost

Σε σημαντικό κρας – τεστ για τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία εξελίσσεται η αυριανή ψηφοφορία στη Bundestag για την κύρωση της νέας συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές, με την υπόθεση να έχει μετατραπεί σε έναν σημαντικό εσωκομματικό πονοκέφαλο για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. 

Σε σημαντικό κρας – τεστ για τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία εξελίσσεται η αυριανή ψηφοφορία στη Bundestag για την κύρωση της νέας συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές, με την υπόθεση να έχει μετατραπεί σε έναν σημαντικό εσωκομματικό πονοκέφαλο για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ

Κατά τη σημερινή κλειστή σύσκεψη του κυβερνώντος CDU στην οποία και διεξήχθη δοκιμαστική ψηφοφορία, συνολικά 56 βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών διαφώνησαν με την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης και ακόμη τέσσερις εξέφρασαν την πρόθεσή τους να απέχουν, αναφέρει το Spiegel επικαλούμενο παρευρισκόμενους. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνολικά 20 βουλευτές ενδέχεται να απέχουν από την αυριανή ψηφοφορία, με το CDU να έχει 311 έδρες στη Bundestag σε σύνολο 631.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντίστοιχη δοκιμαστική ψηφοφορία τον Ιούλιο «όχι» είχαν ψηφίσει 47 βουλευτές και «αποχή» τρεις. Την επόμενη μέρα, στην Βουλή, υπέρ του «όχι» τάχθηκαν τελικά 60 βουλευτές του CDU, ενώ πέντε απείχαν.

Παρότι οι διαφωνούντες εκφράστηκαν δια της ψήφου τους, στη σύσκεψη δεν ήταν ιδιαίτερα ομιλητικοί. Τον λόγο έλαβε μονάχα ο Κλάους Πιτερ Βιλτς, ο οποίος εδώ και χρόνια αντιτάσσεται στα πακέτα διάσωσης προς την Αθήνα, σχολιάζει το Spiegel. 

Από την άλλη υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο ρεύμα αναποφάσιστων, ο σκεπτικισμός των οποίων εστιάζεται στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, με πολλούς εξ αυτών να το θέτουν ως όρο για να υπερψηφίσουν τη συμφωνία. 

Ωστόσο, είναι γνωστό πως το ΔΝΤ θα αποφασίσει για το τι θα πράξει το Φθινόπωρο και αφού ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Τόσο η Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσαν του παρευρισκόμενους βουλευτές πως το Ταμείο θα συνεχίσει κανονικά τη συμμετοχή του. 

Ειδικότερα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε στους συμμετέχοντες ότι θα ήταν τελείως ανεύθυνο εάν το Eurogroup την περασμένη Παρασκευή δεν είχε ταχθεί υπέρ της νέας συμφωνίας προς την Ελλάδα. Η Γερμανία, φέρεται να είπε «θα ήταν τελείως μόνη». 

Από την πλευρά της η καγκελάριος εξαπέλυσε πυρά κατά της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας πως άρχισε να υποσκάπτει τις θεμελιώδης αρχές της ευρωζώνης. Και για αυτόν το λόγο, συνέχισε ήταν σωστό η κυβέρνηση της Γερμανίας να παραμείνει σταθερή στις θέσεις της.

Τόσο η Μέρκελ, όσο και ο Σόιμπλε βεβαίωσαν πως θα υπάρχει στενή εποπτεία της Ελλάδας στο νέο πρόγραμμα. 

Παρότι ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία έχει έχει ευρεία πλειοψηφία, αφού το συγκυβερνών SPD έχει εκφράσει τη βούληση να τοποθετηθεί θετικά απέναντι στη συμφωνία, η Μέρκελ βλέπει τους «αντάρτες» βουλευτές του κόμματός της να πληθαίνουν όσο περνάει ο καιρός.

Ως γνωστόν, το αριστερό Die Linke ήδη από χθες ανακοίνωσε δια στόματος του Γκρέγκορ Γκίζει την πρόθεσή του να καταψηφίσει τη συμφωνία, ενώ οι Πράσινοι, παρότι θέτουν επιμέρους ζητήματα τάσσονται θετικά. 


σχετικα αρθρα