Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Εν μέσω έντονων επευφημιών και παρατεταμένων χειροκροτημάτων η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ ενέκρινε στις 24 Ιουλίου την παραμονή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην ηγεσία του κόμματος, σε κάτι λιγότερο από είκοσι μέρες από όταν παραιτήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, ορίζοντας τον πρώην πρόεδρο της Βουλής μεταβατικό πρόεδρο της κεντροδεξιάς παράταξης.

Η απόφαση του πολυπληθέστερου αντιπροσωπευτικού κομματικού Οργάνου της ΝΔ είναι να παραμείνει ο κ. Μεϊμαράκης στην ηγεσία της ΝΔ μέχρι την άνοιξη του 2016 και υπό την αίρεση των συνθηκών που θα επικρατούν. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε τότε, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για την εκλογή νέου Προέδρου, «θα συνεδριάσει εκ νέου εν ενθέτω χρόνο μέχρι άνοιξη 2016, αφού συνεκτιμήσει κοινωνική, οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι η επικύρωση του κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία της ΝΔ, ήρθε ως αποτέλεσμα έντονων ζυμώσεων στο παρασκήνιο, που δημοσίως πήραν τη μορφή του κειμένου με τις υπογραφές 57 βουλευτών από τους 76 που διαθέτει η ΝΔ. Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι επικυρώθηκε από τα 500 και πλέον μέλη της Π.Ε. σε κλίμα ομοψυχίας, αν μη τι άλλο τον ισχυροποίησε στην Προεδρία του κόμματος.

Παράλληλα στην Πολιτική Επιτροπή αποφασίστηκε η διαδικασία εκλογής την άνοιξη  να γίνει από τη βάση, όπως έγινε το 2009 και όπως ορίζει το καταστατικό της ΝΔ, γεγονός με το οποίο ο κ. Μεϊμαράκης είχε διαφωνήσει. Η άποψή του είναι, ότι επί της ουσίας δεν πρόκειται για τη βάση, καθώς μπορούσε να ψηφίσει όποιος διέθετε δύο ευρώ, που ήταν άδικο για τα μέλη του κόμματος τα οποία δίνουν καθημερινά μάχη για τις ιδέες της ΝΔ.

Τι θα γίνει την άνοιξη και αν θα παραμείνει ο κ. Μεϊμαράκης στην ηγεσία; Αυτό είναι συνδυασμός πολλών παραμέτρων. Ο πρόεδρος της ΝΔ προς στιγμή φαίνεται αποφασισμένος να βάλει ξανά την κεντροδεξιά παράταξη στο κέντρο του πολιτικού σκηνικού, να την ανασυνθέσει, να την ανασυγκροτήσει και να την ενισχύσει ιδεολογικά και σε επίπεδο προγράμματος και σε επίπεδο επιχειρημάτων. 

Αν κερδίσει αυτό το στοίχημα και ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μετά τον Μάρτιο, τότε όλα είναι ανοικτά. Ο ίδιος όταν ερωτάται αν θα είναι υποψήφιος, απαντά «αυτή τη στιγμή, είναι νωρίς για τέτοιες αποφάσεις. Αυτό που με ενδιαφέρει στην παρούσα φάση είναι η χώρα να επανέλθει στην κανονικότητα και η ΝΔ να αποτελεί μια δύναμη ευθύνης. Όλα τα άλλα θα τα συζητήσουμε το φθινόπωρο».

Ο κ. Μεϊμαράκης πάντως βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με όλα τα κορυφαία στελέχη που είχαν εκφράσει μετά τον Ιανουάριο την επιθυμία τους να είναι υποψήφιοι για την Προεδρία του κόμματος και τα οποία στο συγκεκριμένο διάστημα τον στηρίζουν εντός και εκτός Βουλής, καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και η ΝΔ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη σύντομα με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. 

Αυτό αποτυπώνεται δημόσια και στις δηλώσεις των στελεχών αυτών. «Ουδέποτε είπα ότι δεν με ενδιαφέρει η ηγεσία της ΝΔ. Αλλά έχουμε μία πολύ καλή ευκαιρία να κερδίσουμε τις εκλογές και μακάρι να βοηθήσουμε τον κ. Μεϊμαράκη να γίνει πρωθυπουργός, ώστε εξ αντικειμένου να μην υπάρχει τέτοιο ζήτημα» ανέφερε πρόσφατα ο Νίκος Δένδιας, ενώ και η Ντόρα Μπακογιάννη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, αλλά μόνο μετά τις επόμενες εκλογές κατά τις οποίες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία.