Μετά από μια χαμηλών τόνων συνεδρίαση, η γερμανική Βουλή πέρασε το τρίτο οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλαδα με 454 ψήφους υπέρ, 113 κατά και 18 αποχές επί 585 ψηφισάντων. 

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για την έγκριση του τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας υπό τον ESM και την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ

Μεταξύ άλλων, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι υπάρχουν λόγοι υπέρ και λόγοι κατά του να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αυτό το πρόγραμμα είναι μια καλή συμφωνία και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. 

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι «αρχικά η τωρινή κυβέρνηση είχε πει ότι δεν θα υπάρξει άλλο προγραμμα στήριξης. Αυτο δεν μπορούσε να γίνει έτσι».

Ο πρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), Γκριγκόρ Γκίζι, ο οποίος μίλησε αμέσως μετά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε οτι το ελληνικό χρέος πρέπει να περικοπεί, όπως είχε γίνει και με το γερμανικό χρέος παλαιότερα. 

Την ίδια στιγμή, ο γερμανός πολιτικός σημείωσε ότι η καταστροφή της ελληνικής οικονομίας θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα της χώρας και θα κάνει πιο δύσκολο για την Ελλάδα να πληρώσει το χρέος της. 

Ο Γκίζι άσκησε κριτική στην συμφωνία η οποία επετεύχθη, τονίζοντας ότι αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την αλληλεγγύη του κόμματός του προς τον ελληνικό λαό και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Γκίζι επεσήμανε ότι και με αυτό το πρόγραμμα δημιουργούνται νέα χρέη προκειμένου να καλυφθούν τα παλιά και ανέδειξε το γεγονός ότι η Γερμανία δεν έχει ως τώρα πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα, ενώ έχει η ίδια εξοικονομήσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ από την κρίση, λόγω της πολιτικής των επιτοκίων, η οποία, όπως είπε, ασκήθηκε και πάλι σε βάρος των πολιτών, των οποίων η αγοραστική δύναμη μειώθηκε.

Στην συνέχεια, το λόγο πήρε ο επικεφαλής της ΚΟ του SPD Τόμας Όπερμαν υπογράμμισε ότι είναι «καλό πια που δεν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, αλλά το πως θα τις εφαρμόσουμε. Αυτό το πρόγραμμα βοήθειας είναι διαφορετικό από τα προηγουμενα, καθώς δεν έχει μόνο φορολογικούς στόχους, αλλά και ευρύτερες οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις». 

Ο ηγέτης των Πρασίνων Άντον Χοφράιτερ εμφανίστηκε υπέρμαχος της ελάφρυνσης του χρέους. «Δεν θα βρεθούν τα 50 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις. Κούρεμα χρειάζεται. Το ναι στην Ελλάδα είναι ένα ναι στην Ευρώπη. Δεν είναι όμως ναι σε αυτή την κυβέρνηση, που κινήθηκε αντιευρωπαϊκά και δεν σκέφτηκε το κοινό καλό. Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, η κατάσταση στην Ευρώπη θα είναι τραγική». 

Ο Φόλκερ Κάουντερ αναφέρθηκε εκτεταμένα στο μεταναστευτικό ζήτημα, τονίζοντας ότι «κάναμε έναν καλό συμβιβασμό με την Ελλάδα. Τώρα πρέπει να βρούμε μια λύση και στην μεταναστευτική κρίση». 

Από την πλευρά των Χριστιανοκοινωνιστών, η επικεφαλής των βουλευτών, Γκέρντα Χάσελφελντ, ανέφερε ότι στόχος του προγράμματος είναι η πρόσβαση στις αγορές.

«Γι' αυτό δίδεται προσωρινή οικονομική βοήθεια» σημείωσε, ενώ σε ό,τι αφορά το χρέος δήλωσε ότι «μπορεί να γίνει συζήτηση για προθεσμίες και χρόνους αποπληρωμής, αλλά ονομαστικό κούρεμα χρέους δεν μπορεί να γίνει, ούτε νομικά, ούτε πολιτικά».

«Δεν θέλουμε και δεν χρειαζόμαστε μία ένωση χρέους στην Ευρώπη», συνέχισε η κ. Χάσελφελντ, για να καταλήξει τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν επέτρεψε να την εκβιάσουν και ότι η εμπιστοσύνη που καταστράφηκε τους περασμένους μήνες πρέπει τώρα να ανακτηθεί.

Να σημειωθεί ότι η Άνγκελα Μέρκελ, παρότι βρίσκονταν στο γερμανικό κοινοβούλιο, δεν ανέβηκε στο βήμα, χωρίς, όμως αυτό, να έχει επί της ουσίας να έχει κάποια επίπτωση στην όλη διαδικασία.