current views are: 2

19 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση14:12

Διαψεύδει ο Παρασκευόπουλος ότι οι δολοφόνοι της Ύδρας αποφυλακίστηκαν με ευνοϊκές διατάξεις

Διαψεύδει με ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ότι δύο εκ των δραστών της δολοφονικής ληστείας στην Ύδρα αποφυλακίστηκαν βάσει των ευνοϊκών διατάξεων που εισηγήθηκε ο ίδιος και ψηφίστηκαν από τη Βουλή με γνώμονα την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Δημοσίευση 14:12’
αρθρο-newpost

Διαψεύδει με ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ότι δύο εκ των δραστών της δολοφονικής ληστείας στην Ύδρα αποφυλακίστηκαν βάσει των ευνοϊκών διατάξεων που εισηγήθηκε ο ίδιος και ψηφίστηκαν από τη Βουλή με γνώμονα την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Διαψεύδει με ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ότι δύο εκ των δραστών της δολοφονικής ληστείας στην Ύδρα αποφυλακίστηκαν βάσει των ευνοϊκών διατάξεων ψηφίστηκαν από τη Βουλή με γνώμονα την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Προς αποφυγήν δημιουργίας σύγχυσης εξαιτίας πρόσφατων δημοσιευμάτων με μυθεύματα, ότι δήθεν δύο κατηγορούμενοι για τη θανατηφόρα ληστεία στην Ύδρα εκμεταλλεύτηκαν τον πρόσφατο ν. 4322/2015 για να αποφυλακιστούν, σημειώνονται τα εξής:

Στην πραγματικότητα έγινε χρήση ισχυουσών διατάξεων απόλυσης υπό όρο που αποτελούν επιβιώσεις ή επαναλήψεις παλαιότερων ρυθμίσεων χωρίς αλλαγές. Αντίθετα, το παραπάνω πρόσφατο νομοθέτημα για τις ποινές προέβλεψε διαβαθμισμένη σύντμηση χρόνου απόλυσης υπό όρο κρατουμένων, εφόσον αυτοί έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή πιστοποιημένη αναπηρία, πράγμα που δεν συνέτρεχε στην περίπτωση της Ύδρας.

Για όλες τις πρόσκαιρες ποινές εγκλεισμού φτάνει κάποτε η ώρα της απόλυσης και ότι μια επιμήκυνση του χρόνου κράτησης συνήθως δεν μειώνει τα ποσοστά υποτροπής στο έγκλημα. Ίσα ίσα καθιστά την κοινωνική επανένταξη δυσκολότερη και επομένως τη δευτερογενή εγκληματικότητα πιθανότερη.

Ωστόσο, ο νόμος Παρασκευόπουλου, εκτός από κρατούμενους με αναπηρία και προβλήματα υγείας, καθορίζει ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την υπό όρους απόλυση κρατουμένων, έτσι ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης.

Ειδικότερα, προβλέπεται η απόλυση υπό όρο με τη συμπλήρωση του ενός δεκάτου για ποινές έως τρία έτη, του ενός πέμπτου για ποινές έως πέντε έτη, των δύο πέμπτων για ποινές έως δέκα έτη καθώς και η μείωση του ελάχιστου χρόνου έκτισης για ποινές άνω των δέκα ετών. Υπό προϋποθέσεις το ελάχιστο όριο που απαιτείται για την απόλυση υπό όρο των κρατουμένων με ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Για το θέμα είχε εκδώσει ανακοίνωση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας την άμεση παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και την κατάργηση του σχετικού νόμου.

«Το δεδομένο ότι οι διαπράξαντες την ειδεχθή ληστεία μετά φόνου στην Ύδρα είχαν αποφυλακιστεί προ ολίγων εβδομάδων, εκμεταλλευόμενοι τις διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου, εγείρει ξεκάθαρα ζήτημα πολιτικής ευθύνης», υπογραμμίζει ο βουλευτής της ΝΔ.


σχετικα αρθρα