current views are: 5

19 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση14:44

Ντάισελμπλουμ: Όχι σε «κούρεμα», βιώσιμο μέχρι το 2030 το χρέος

Η ολλανδική κυβέρνηση τάσσεται κατά ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους επανέλαβε σήμερα ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ κατά τη συζήτηση επί της συμφωνίας στη Βουλή της χώρας.

Δημοσίευση 14:44’
αρθρο-newpost

Η ολλανδική κυβέρνηση τάσσεται κατά ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους επανέλαβε σήμερα ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ κατά τη συζήτηση επί της συμφωνίας στη Βουλή της χώρας.

Η ολλανδική κυβέρνηση τάσσεται κατά ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους επανέλαβε σήμερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη συζήτηση επί της συμφωνίας στη Βουλή της χώρας.

Ο ίδιος ανέφερε πως δεν μπόρεσε «να εγγυηθεί για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» και σημείωσε πως «το Ταμείο δεν μπορεί να λάβει απόφαση πριν τον Οκτώβριο», εκτιμώντας ταυτόχρονα πως θα υπάρξει συμβιβασμός στο θέμα του χρέους. 

Όπως είπε, ο εν λόγω συμβιβασμός θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη μορφή των χαμηλότερων επιτοκίων και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας.

Υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ σέβεται το γεγονός ότι οι χώρες της ευρωζώνης αντιτίθενται στο ονομαστικό κούρεμα χρέους, ενώ ερωτηθείς σχετικά, δεν επιβεβαίωσε την απαίτηση του Ταμείου για επέκταση στα 60 χρόνια. 

Πάντως, όπως επεσήμανε, ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους κατά μέσο όρο διαμορφώνεται στο 12% του ΑΕΠ «οπότε έως το 2030, είναι βιώσιμο», υπογράμμισε. 

Σχολιάζοντας το ελληνικό πολιτικό σκηνικό, σημείωσε ότι «δεν μπορώ να προβλέψω τι θα συμβεί, αλλά είναι πιο σημαντικό να υπάρχει στήριξη από τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ παρά από όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».

Κατά τα άλλα επεσήμανε πως «ορισμένοι κάποιοι θέλουν το Grexit για να καταστρέψουν το ευρώ»,  και τόνισε πως «η ελληνική συμφωνία δεν ήταν μια εύκολη ανταλλαγή, ούτε και για την ολλανδική κυβέρνηση».

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι «η σημερινή ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε ήδη περισσότερα μέτρα απ’ ό,τι η προηγούμενη κυβέρνηση» και συνέχισε:

Η Ελλάδα έχει δει δεκαετίες κακών πολιτικών και 6 μήνες απόλυτου χάους.

Όσο για τις πιθανότητες επιτυχίας του προγράμματος, ο ίδιος εμφανίστηκε να το πιστεύει λέγοντας:  «Μπορεί να πετύχει το πρόγραμμα; Ναι. Κοιτάξτε την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία ακόμη και την Ελλάδα έως τον Ιανουάριο».


σχετικα αρθρα