Άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες, για να αλλάξει τη δυναμική της συμφωνίας με τους πιστωτές, αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. 

Ο Αλέξης Τσίπρας θέτει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιό του να μην λειτουργούν ανεξέλεγκτα και όρους του παρελθόντος οι λεγόμενοι θεσμοί, βάζοντας στο παιχνίδι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και καλώντας τον Μάρτιν Σουλτς να πάρει θέση ευθύνης στην «Ευρώπη των Eurogroup». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Ευρωβουλής, με την οποία ζητεί να εμπλακεί άμεσα στο «κουαρτέτο» των δανειστών, ως γνήσιος θεσμικός φορέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να «δημοκρατικοποίησει» τη διαδικασία αξιολόγησης και υλοποίησης του νέου προγράμματος, κερδίζοντας έναν σύμμαχο που δεσμεύεται σε πιο... δημοκρατική συμπεριφορά, μέσα στα τεχνικά κλιμάκια. Όπως ανέφεραν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, μετά την ένταξη του ESM στους θεσμούς, είναι «επιτακτικής ανάγκης η εμπλοκή του μόνου ευρωπαϊκού θεσμού με άμεση λαϊκή εντολή, ώστε να λειτουργήσει ως ο έσχατος εγγυητής της δημοκρατικής λογοδοσίας». 

Μια τέτοια εξέλιξη θα αλλάξει τις ισορροπίες στο εσωτερικό των θεσμών και θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων στη μείωση του ρόλου του ΔΝΤ και του Eurogroup και η Αθήνα θα έχει ένα «στήριγμα» στις πρακτικές του «κουαρτέτου». 

Η στρατηγική του Μαξίμου είναι σαφής: Επιθετικές κινήσεις για τη δημοκρατική εμβάθυνση της συμφωνίας, με το βλέμμα στις αξιολογήσεις και τις διαπραγματεύσεις έρχονται στο άμεσο μέλλον για την εφαρμογή των μέτρων του νέου προγράμματος. 

Όπως και οι προθέσεις του Πρωθυπουργού: «Όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος» όπως είπε στον Πάνο Σκουρλέτη και με τον τρόπο αυτό ο κ. Τσίπρας θέλει να καταστήσει σαφές, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να θωρακίσει δημοκρατικά την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.