current views are: 3

20 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση04:09

Ο Τσίπρας αποφασίζει για εκλογές και ο λαός για το μέλλον της χώρας

Η δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας δεν πρόκειται να στηρίξουν την κυβέρνηση αν τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου.

Δημοσίευση 04:09’
αρθρο-newpost

Η δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας δεν πρόκειται να στηρίξουν την κυβέρνηση αν τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου.

Η δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας δεν πρόκειται να στηρίξουν την κυβέρνηση αν τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου. Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του βουλευτή (στο Real.gr) η κυβερνητική εκπρόσωπος κατηγόρησε την Αριστερή Πλατφόρμα για προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης. 
Τούτο συνιστά πλήρη επιβεβαίωση της εκτίμησης ότι η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ουσιαστικά συντελεστεί και απομένουν μόνον τα… διαδικαστικά. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου, τις τελευταίες μέρες, έχουν βάλει κάτω το ημερολόγιο και προσπαθούν να βρουν την ημερομηνία που ενδείκνυται για τις εκλογές, ώστε να μην χαθεί το (εκτιμώμενο) πλεονέκτημα του Αλέξη Τσίπρα, προσμετρώντας τα θετικά και τα αρνητικά.  

Η άμεση προσφυγή στις κάλπες, εκτιμάται ότι δεν θα έδινε στην Αριστερή Πλατφόρμα χρόνο για να οργανωθεί. Επιπροσθέτως θα απαλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ από το βάσανο του Συνεδρίου, διαδικασία που χωρίς άλλο θα είναι επίπονη και φθοροποιός. Ταυτοχρόνως θα ελαχιστοποιήσει την φυσιολογική φθορά της κυβέρνησης, καθώς από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει να έρχεται ο… λογαριασμός και οι φορολογούμενοι να κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στις τσέπες.  

Από την άλλη η μετατόπιση των εκλογών προς τα τέλη Οκτωβρίου ή και τον Νοέμβριο, δίνει στην κυβέρνηση την ελπίδα ότι θα έχει δρομολογηθεί το ζήτημα διευθέτησης του χρέους, κάτι που θα της προσθέσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα.  

Ουδείς αμφισβητεί ότι το εσωκομματικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ έχει εξελιχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα και- στην τελική, πρόβλημα της κυβέρνησης και ολόκληρης της χώρας. Άσχετα αν η συμφωνία με τους δανειστές δεν υπάρχει περίπτωση να μην εφαρμοστεί αν δεν το επιτρέψουν οι κομματικές διαδικασίες, η συζήτηση αναλώνεται σε αυτό το απίθανο ενδεχόμενο. Την ώρα κατά την οποία- όπως τονίζουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει την πορεία της και να κυβερνήσει.  

Μικρή σημασία έχει αν η Αριστερή Πλατφόρμα πιστεύει ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί με τίποτα να δικαιολογήσει στο λαό ότι συνομολόγησε με Μέρκελ και Σόιμπλε ένα νέο Μνημόνιο λιτότητας και εξόντωσης της κοινωνίας». Ούτε αν «ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει υποστηρίξει ανοιχτά τη συντεταγμένη έξοδο της χώρας από το ευρώ, όπως την επιθυμούσε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας», όπως δήλωσε η Γεροβασίλη.  

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να συμφωνήσουν αν ορθώς ή λανθασμένα υπεγράφη η συμφωνία με τους δανειστές. Αν για την πορεία της χώρας θα αποφασίζει ο Πρωθυπουργός ή το κόμμα. Αν η διακυβέρνηση θα περνάει από τα χίλια μύρια κύματα της εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Για όλα αυτά όμως, μπορεί να αποφασίσει ο λαός. Για το πότε, καλείται να αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας, ως Πρωθυπουργός. 

 


σχετικα αρθρα