Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

«Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να καταλάβει ότι υποχρεούται να κυβερνήσει», είναι η απάντηση που δίνουν τα στελέχη της ΝΔ, όταν ερωτώνται για τη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, απέναντι στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού, αν προκύψει ανάγκη λόγω διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο τιμονιέρης είναι παντός καιρού. Δεν μπορεί να πει «με συγχωρείτε τώρα έχουμε φουρτούνα και να διαπραγματευθώ με τους επιβάτες και το πλήρωμα», όπως έκανε με το δημοψήφισμα. Πρέπει να το αναλάβει. Και μάλιστα όταν του έχουμε επισημάνει ότι «προς τα εκεί που πας ο καιρός χαλάει. Έχει κακοκαιρία, έχει φουρτούνα», αναφέρει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνομιλητές του.

Ωστόσο η αστάθεια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με την κόντρα μνημονιακών – αντιμνημονιακών και η έντονη κινητικότητα της Αριστερής Πλατφόρμας δείχνουν ότι η ρήξη είναι αναπόφευκτη. Αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία μιας νέας κοινοβουλευτικής Ομάδας, εκτός αυτής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που θα βάλει καινούρια δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

Η κυβέρνηση ειδικού σκοπού είναι ένα από τα σενάρια για μια τέτοια περίπτωση, με τη ΝΔ να απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών καθώς, όπως εκτιμάται, θα φέρει νέα καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και μεγαλύτερη επιδείνωση στην οικονομία. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει κλείσει την πόρτα στη συμμετοχή του κόμματός του σε μια τέτοια κυβέρνηση, αν ο κ. Τσίπρας «δεν μπορέσει να βρει λύση μέσα στο κόμμα του».

Ωστόσο ο κ. Μεϊμαράκης, έχει θέσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να υπάρξουν ώστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μπορεί να δει θετικά ένα τέτοιο σενάριο. Πρώτον λέει, ο πρόεδρος της ΝΔ στους συνομιλητές του, θα πρέπει η κυβέρνηση να χάσει η δεδηλωμένη. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν ο κ. Τσίπρας ζητήσει από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης και δεν τη λάβει, καθώς προς το παρόν, η ΝΔ δεν προτίθεται να καταθέσει πρόταση μομφής.

Εάν, τώρα προκύψει θέμα κυβέρνησης ειδικού σκοπού, τότε, σημειώνει ο κ. Μεϊμαράκης, θα πρέπει ο πρωθυπουργός να εξηγήσει ποιος είναι ο ειδικός σκοπός που η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει εις πέρας. Αν και έπειτα από όλα αυτά συνεχίσει να υπάρχει ζήτημα ευρύτερης συνεργασίας και εφόσον υπάρξει τέτοια πρόταση, η ΝΔ θα εξετάσει αν είναι δυνατόν να προχωρήσει μια προγραμματική συμφωνία μακράς πνοής.

Πάντως και θετικά να εξεταστεί αυτή η περίπτωση από τα γαλάζια στελέχη, όπως  υπενθυμίζουν στο newpost.gr, η υπόθεση έχει και έναν ακόμη αστερίσκο. Αν η ΝΔ μπει με αυτό τον τρόπο στην κυβέρνηση, τη θέση της στην αξιωματική αντιπολίτευση θα πάρει η Χρυσή Αυγή που είναι το τρίτο κόμμα με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. «Οπότε θεσμικά, θα πρέπει να το σκεφτούνε πολύ και αυτοί που θα μας κάνουν την πρόταση», έλεγαν από τη ΝΔ.