Ελεύθερη με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 70 χιλιάδων ευρώ, με προσκόμιση υποθήκης, αφέθηκε μετά την πολύωρη απολογία της ενώπιον της Εφέτη Ειδικής Ανακρίτριας κ. Ειρ.Καλού, η συμβολαιογράφος κ. Αικ.Πελέκη, κατηγορουμένη στην υπόθεση των λεγόμενων «ιερών ανταλλαγών» μεταξύ Δημοσίου και Ιεράς Μονής Βατοπεδίου. Ανακρίτρια και Εισαγγελέας έκριναν, με την ολοκλήρωση της 12ωρης απολογίας της κ. Πελέκη, ότι η κατηγορουμένη πρέπει να αφεθεί ελεύθερη χωρίς περιοριστικό όρο, πλην της επιβολής χρηματικής εγγυοδοσίας, για την οποία της δόθηκε η δυνατότητα να προσκομίσει υποθήκη ώστε να μην καταβάλει μετρητά.

Η κ. Πελέκη αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της «συνέργειας σε απιστία», «ψευδούς βεβαίωσης » και «παράβασης του νόμου περί αρχαιοτήτων» που απαγγέλθηκαν εναντίον της για την σύνταξη συμβολαίων, κυρίως στην περιοχή της Ουρανούπολης, για τις ανταλλαγές που συμφωνήθηκαν μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου, με επίκεντρο την κυριότητα της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων.

Στην διάθεση της ανακρίτριας, η κ. Πελέκη, που συνοδευόταν από τους συνηγόρους της κκ Δ. Τσοβόλα και Θ. Σοφό, έθεσε πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα - που υπερβαίνει τις 150 σελίδες- στο οποίο διατυπώνει τις υπερασπιστικές και νομικές θέσεις της για κάθε μία από τις κατηγορίες που την βαρύνουν.