Την πεποίθηση ότι αν έρθουν εκλογές, δεν θα είναι ίδιες με αυτές του 2012, αλλά θα πραγματοποιηθούν σε πλαίσιο πολιτικής σταθερότητας διατύπωσε σε απάντηση στην ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ. Κρεμαστινού ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καλώντας παράλληλα τους πολίτες να επιστρέψουν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες. 

Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι μεν σταδιακή, αλλά σαφώς πιο εύκολη σε σχέση με άλλες περιπτώσεις capital controls, καθώς στην περίπτωση της Ελλάδας τα capital controls εφαρμόστηκαν με αρκετές δυνατότητες (όπως η χρήση πιστωτικών καρτών, το e-banking κ.λπ.).

Ήδη, όπως τόνισε, αυτές οι δυνατοτήτες διευρύνονται (π.χ. χρήματα για σπουδές στο εξωτερικό).

Θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, όπως σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, λειτουργεί και η εξασφάλιση όλων των καταθέσεων από την τελευταία απόφαση του Eurogroup, όπως και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
 
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι όλα αυτά συνηγορούν στο να βλέπει ο ελληνικός λαός με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη το χρηματοπιστωτικό σύστημα και κάλεσε τον λαό να εμπιστευτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να επιστρέψει τα χρήματα που έχει, είτε «κάτω από το στρώμα», είτε στο εξωτερικό.
 

Ο κ. Τσακαλώτος παραδεχθηκε ότι η κυβέρνηση έκανε λάθη, στο πλαίσιο της σκληρής διαπραγμάτευσης: 

Και αυτή η κυβέρνηση έκανε λάθη, και, προφανώς, κάνει και λάθη κάποιος που διαπραγματεύεται σκληρά, αλλά νομίζω είχε μία αποφασιστικότητα, υπάρχει μία παρακαταθήκη και νομίζω ότι βοήθησε και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να ξυπνήσει και να συνειδητοποιήσει ότι αν είναι να σωθεί η Ευρωζώνη πρέπει να αλλάξουν διάφορα πράγματα.

 

Σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Τσακλώτος υπογράμμισε: «Δεν θα είναι ίδιες με αυτές του 2012, γιατί τώρα υπάρχει και συμφωνία, και υπάρχει και το πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».