Απόλυτα δεκτικό βρήκε τον Πρόεδρο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα το αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία αξιολόγησης της εφαρμογής της νέας δανειακής συμφωνίας.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον κ. Πιτέλα, στην διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν χθες οι δύο πολιτικοί αναφέρθηκε η ανάγκη εμπλοκής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία της αξιολόγησης ως «κοινή θέση» της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, καθώς, όπως σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι, με τον τρόπο αυτό θα ξεπεραστεί «ντε φάκτο» η παλαιά Τρόικα και θα τεθεί η όλη διαδικασία της αξιολόγησης υπό το δημοκρατικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Είναι σημαντικό, τονίζουν πηγές των Σοσιαλιστών, να δοθεί στην όλη διαδικασία δημοκρατική αξία με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι με χθεσινή επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την άμεση και πλήρη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως πέμπτου παράγοντα στο πλαίσιο του λεγόμενου «κουαρτέτου των πιστωτών» - στην τακτική διαδικασία αξιολόγησης ως προς την εφαρμογή της δανειακής συμφωνίας, ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Ο Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε χθες, μέσω Twitter, ότι μίλησε τηλεφωνικά για το ζήτημα αυτό με τον Έλληνα πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι «το αίτημα θα συζητηθεί στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».