Ο κύβος ερρίφθη και όπως όλα δείχνουν η χώρα οδεύει σε εκλογές με πιθανότερη ημερομηνία τις 20 Αυγούστου. 

Καθώς ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές – καθώς δεν έχει παρέλθει ένας χρόνος από την στιγμή που στήθηκαν κάλπες με αυτή τη διαδικασία- το πιθανότερο σενάριο κάνει λόγο για παραίτηση της κυβέρνησης.

Θα ακολουθήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διαδοχικά, με βάση το άρθρο 37 του Συντάγματος, τη δυνατότητα εντολής, κατά σειρά στο πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο κόμμα.

Βάσει Συντάγματος και εφόσον οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων. 

Αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης, που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής – πλειοψηφία 151 ψήφων -, επιδιώκει το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές

Στο σχετικό εδάφιο αναφέρονται τα εξής: 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας, αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή.

Σημειώνεται ότι βάσει του εκλογικού νόμου και λόγω του ότι δεν έχουν συμπληρωθεί 18 μήνες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση (25 Ιανουαρίου) οι εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι «σταυροδοσία».