current views are: 3

21 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση04:25

Διερευνητική εντολή και στον Θεοδωράκη

Πώς το Ποτάμι θα λάβει, μετά τη ΝΔ και τη Χρυσή Αυγή, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης! 

Δημοσίευση 04:25’
αρθρο-newpost

Πώς το Ποτάμι θα λάβει, μετά τη ΝΔ και τη Χρυσή Αυγή, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης! 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Πώς το Ποτάμι θα λάβει, μετά τη ΝΔ και τη Χρυσή Αυγή, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης! 

Πολύ πιο σύνθετο από όσο, ίσως, εκτιμούσε ο κ. Αλέξης Τσίπρας διαμορφώνεται το πολιτικό πεδίο ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης δήλωσε ήδη ότι θα αξιοποιήσει την εντολή που θα λάβει, πιθανότατα αύριο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ενώ την εντολή θα λάβει, αλλά είναι άγνωστο ποιος θα δεχθεί να συνομιλήσει μαζί του, και ο Πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

Ωστόσο, διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα λάβει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, και το Ποτάμι. Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη έχει ακριβώς τον ίδιο αριθμό βουλευτών με την Χ.Α. και βάση του άρθρου 37 θα λάβει την τέταρτη εντολή προς αναζήτηση κυβερνητικής λύσης. Αξίζει να σημειωθεί πως εάν οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας είχαν ανεξαρτητοποιηθεί νωρίτερα, πριν την απόφαση του κ. Αλέξη Τσίπρα, θα ήταν αυτοί που θα έπαιρναν κανονικά, δια του Παναγ. Λαφαζάνη, διερευνητική εντολή αμέσως μετά τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Ωστόσο, καθώς αυτό δεν συνέβη εγκαίρως, οι εντολές θα δοθούν κατά τη σειρά εκλογής των κομμάτων στις κάλπες του Ιανουαρίου.

Ιδού τι λέει το άρθρο 37 του Συντάγματος για το διορισμό Πρωθυπουργού και Κυβέρνησης:

1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Πρωθυπουργό και, με πρότασή του, διορίζει και παύει τα λοιπά μέλη της Kυβέρνησης και τους Yφυπουργούς.

2. Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Bουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

3. Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή.

4. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, εντολή σχηματισμού Kυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος, αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο, ή αν ο αρχηγός ή ο εκπρόσωπός του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σ’ αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. H πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Bουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Bουλή  η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής.

* Eρμηνευτική δήλωση: Στις διερευνητικές εντολές, αν κόμματα είναι ισοδύναμα σε βουλευτικές έδρες, προηγείται εκείνο που έλαβε περισσότερες ψήφους στις εκλογές  νεοσχηματισμένο κόμμα με κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Kανονισμό της Bουλής, έπεται του παλαιότερου με ίσο αριθμό εδρών. Στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν παρέχονται διερευνητικές εντολές σε περισσότερα από τέσσερα κόμματα.


σχετικα αρθρα