current views are: 4

21 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση10:52

Κωνσταντοπούλου: «Θεσμικό ατόπημα» κυβέρνησης και Προέδρου της Δημοκρατίας

Κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μετά την ανάληψη της διερευνητικής εντολής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Δημοσίευση 10:52’
αρθρο-newpost

Κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μετά την ανάληψη της διερευνητικής εντολής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μετά την ανάληψη της διερευνητικής εντολής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Η Πρόεδρος της Βουλής εξαπέλυσε δριμεία επίθεση τόσο στο Μαξίμου όσο και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την έλλειψη ενημέρωσης για τις εκλογές, κάνοντας λόγο για «θεσμικό ατόπημα».

«Δεν ξέρω να υπάρχει προηγούμενο κατά το οποίο η κυβέρνηση δεν ενημερώνει την Πρόεδρο της Βουλής για την απόφαση να προκηρύξει εκλογές και επίσης δεν υπάρχει προηγούμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιλέγει να μην ενημερώσει για την υποβληθείσα αίτηση για διαδικασία διερευνητικών εντολών» τόνισε χαρακτηριστικά. Η κυρία Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε:

Επειδή η πολιτειακή και θεσμική ευθύνη δεν αποδεικνύεται ούτε με διαρροές ούτε με non-paper, εξέδωσα ανακοίνωση με την οποία εκφράζω τη βαθύτατη ανησυχία μου και την ενόχληση για το θεσμικό ατόπημα να ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών, με ιδιάζουσα και αντισυνταγματική σπουδή. 

Θα καταβάλλω τη μέγιστη προσπάθεια να διαφυλαχθεί το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και κυρίως να θωρακιστεί η δημοκρατία. 

Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης στις κοινές δηλώσεις τους με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Πρόεδρος της Βουλής ως πολιτειακή παράγων έχει τη δυνατότητα να ασκήσει τα δικαιώματα που προβλέπει το Σύνταγμα, ενώ σημείωσε ότι «πολλές φορές όλοι πρόεδροι έχουν συμβάλει σιωπηρά σε μια προσπάθεια για καλύτερη λειτουργία και εκτόνωση της έντασης, όταν αυτή συμβαίνει».

«Θέλω να σας εκφράσω και προσωπικά κάποιες σκέψεις και απόψεις που έχω» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνον τας στην Πρόεδρο της Βουλής ότι «μπορείτε και πρέπει να ανταποκριθείτε» σε όσα συμβαίνουν. 

Όπως πρώτα είχε δηλώσει στο newpost, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επανέλαβε στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη ότι «η ενημέρωση έπρεπε να είναι θεσμική και δυστυχώς δεν υπήρξε. Έκανα απόπειρα να επικοινωνήσω με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του πω ότι τύποις δεν έχει ξεκινήσει η προθεσμία ανάθεσης των διερευνητικών εντολών, αφού δεν έχει γνωστοποιηθεί από την πλευρά μου η κοινοβουλευτική δύναμη. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατό».

Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι ήταν υποχρέωσή της να ανταποκριθεί στο αίτημα για συνάντηση, τονίζοντας ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί τον τέτατρο θεσμικό πυλώνα του πολιτεύματος, πράγμα που είχε επισημάνει και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήξταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Θα χαρώ να έχουμε μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και προσεγγίσεων» είπε από την πλευρά της η κυρία Κωνσταντοπούλου. 

«Η χώρα και ο λαός δεν αντέχουν άλλη εκτροπή»

Νωρίτερα η Βουλή εξέδωσε δελτίο Τύπου με το οποίο εξέφραζε την ενόχλησή της για τον τρόπο με τον οποίο δόθηκαν οι διερευνητικές εντολές. Στη σκληρή της ανακοίνωση η κ. Κωνσταντοπούλου, κατηγορεί την κυβέρνηση αλλά κυρίως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως δεν ακολούθησαν τη συνταγματική νομιμότητα και επικαλείται τα άρθρα 37 παρ.4 και 38 παρ.1 του Συντάγματος όπου γίνεται ρητή αναφορά στο ότι «Η πρόταση για την ανάθεση εντολής (διερευνητικής) γίνεται μέσα σε τρεις μέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Βουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή. Η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής».

«Η χώρα και ο λαός δεν αντέχουν άλλη εκτροπή», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως « η λαϊκή κυριαρχία δεν είναι σύνθημα, αλλά επιταγή που υποχρεώνει τους πάντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων». Ακόμα Πρόεδρος της Βουλής, χαρακτηρίζει εξαιρετικά δυσάρεστο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός παρέλειψε παντελώς να ενημερώσει την Πρόεδρο τόσο για την πρόθεση παραίτησης της κυβέρνησης η οποία έχει λάβει την εμπιστοσύνη της παρούσας Βουλής όσο και για την συντελεσθείσα παραίτηση.

Σε ό,τι αφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η ανακοίνωση κάνει λόγο για ακόμα πιο δυσάρεστο γεγονός ότι ο κ. Παυλόπουλος επέλεξε να παρακάμψει την Πρόεδρο της Βουλής και να δρομολογήσει εσπευσμένα και χωρίς να πληρούνται οι συνταγματικές προϋποθέσεις τη διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών με «νυχτερινά ηλεκτρονικά μηνύματα».

Προσθέτει δε ότι ο κ. Παυλόπουλος απέφυγε να επικοινωνήσει με την κ. Κωνσταντοπούλου ακόμα και σήμερα το πρωί παρά το ότι το ζήτησε η ίδια τηλεφωνικώς. «Αποτελεί τέλος, θεσμικό ολίσθημα ότι, όταν τελικά επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Βουλής σήμερα στις 11:30, επιχείρησε ερμηνείες του Συντάγματος για να δικαιολογήσει το θεσμικό ατόπημα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.


σχετικα αρθρα