Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

O χρόνος μετρά αντίστροφα για τις κάλπες και το στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του Προκόπη Παυλόπουλου πλέον είναι με τον χρόνο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών και να προκηρυχθούν οι εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου. 

Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας σχολίαζαν αργά το βράδυ πως με βάση το Σύνταγμα η προκήρυξη εκλογών για την 20η Σεπτεμβρίου είναι εφικτή. 

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ανακουφισμένος με την επιλογή του να επισπεύσει την διαδικασία των εκλογών κι έχει πειστεί ότι όσο το συντομότερο γίνουν τόσο καλύτερα ούτως ώστε μία νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να υλοποιήσει την συμφωνία ανεπηρέαστη από προβλήματα και εσωτερικούς εχθρούς παράλληλα με ένα πρόγραμμα που θα έχει έντονα αριστερά στοιχεία. 

Συγχρόνως όμως είναι αγχωμένος με την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματός του καθώς γνωρίζει ότι θα έρθει αντιμέτωπος όχι μόνο με το μέτωπο της Αριστερής Πλατφόρμας που ήδη ανακοίνωσε την δημιουργία νέου πολιτικού φορέα αλλά και από τμήμα της ομάδας των 53 που εμφανίζεται δυσαρεστημένοι γιατί πριν από τις εκλογές δεν θα προηγηθεί συνέδριο του κόμματος ώστε να επανακαθορίσει την μεταμνημονιακή γραμμή του. 

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να βάλει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ τους βουλευτές της ομάδας των 53 που ψήφισαν παρών στο μνημόνιο, όμως αυτό δεν τους αρκεί. Κάποιοι εξ αυτών επιφυλάσσονται για την στάση τους αλλά και για την σχέση τους με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, συνεργάτες του πρωθυπουργού όπως ο Νίκος Παππάς αλλά και ο Νίκος Φίλης θεωρούν ότι όσοι ψήφισαν παρών δεν πρέπει να ενταχθούν στις λίστες διότι απλούστατα με άλλοθι την καταψήφιση του μνημονίου δεν θα ψηφίσουν κανένα προαπαιτούμενο ή εφαρμοστικό νόμο το επόμενο διάστημα. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα διαιωνιστεί το εσωτερικό πρόβλημα στην κοινοβουλευτική ομάδα. 

΄Όλα αυτά θα εξεταστούν με ψυχραιμία τις επόμενες ημέρες και έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε χθες ένα πρώτο δείγμα του τρόπου με τον οποίο θα κατέβει απέναντί του προεκλογικά ο Βαγγέλης ΜεΪμαράκης κι έχει αποφασίσει να απαντήσει σκληρά. Εξίσου σκληρός θα είναι και με το κόμμα Λαφαζάνη γνωρίζοντας ότι οι πρώην σύντροφοί του θα επιδιώξουν να τον αποδομήσουν να τον εμφανίσουν ανακόλουθο και πρωτίστως οπαδό του μνημονίου.

Σήμερα πιθανότατα ο Αλέξης Τσίπρας θα εμφανιστεί στην προγραμματισμένη Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να ανακοινώσει επισήμως τις αποφάσεις του. Το θέμα είναι εάν στην συνεδρίαση θα έρθει αντιμέτωπος με τους πλατφορμιστές ή αν εκείνοι θα επιλέξουν να τον αφήσουν να συνεδριάσει μόνο με τους δικούς του.