Με ψυχραιμία φαίνεται πως υποδέχθηκαν οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί της ευρωζώνης τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές εάν κρίνει κάποιος από τα χθεσινά σχόλια και αντιδράσεις αξιωματούχων, κάποιοι από τους οποίους μάλιστα εκφράστηκαν με θετικά λόγια για τις εν λόγω κινήσεις.

Η Κομισιόν δια της εκπροσώπου της Ανίκα Μπράιτχαρτ χαρακτήρισε την ενέργεια του Αλέξη Τσίπρα αναμενόμενη και σημείωσε πως η Επιτροπή σέβεται την απόφασή του, προσθέτοντας πως προέχει η απόλυτη στήριξη του προγράμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε πω ο κ. Τσίπρας είχε συνεχείς επαφές με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ πριν την προκήρυξη των εκλογών.  

«Η ευρεία στήριξη και η έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από το πρόγραμμα είναι αναγκαία συστατικά για την επιτυχία του», ανέφερε η ίδια και  επεσήμανε πως δεν ανησυχία για την εφαρμογή του καθώς έχουν ψηφιστεί ήδη τα προαπαιτούμενα.   

Θετικά σχόλια – προς έκπληξη πολλών- επεφύλασσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζητώντας μάλιστα να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατό η αναμέτρηση ώστε να μη χαθεί χρόνος και εξέφρασε την πεποίθηση πως «πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να αποκτήσει μία ποιο σταθερή κυβέρνηση». 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής του EuroWorking Group, οργάνου που ετοιμάζει τις εισηγήσεις προς το Eurogroup, Τόμας Βίζερ. Ο αυστριακός τεχνοκράτης επεσήμανε ότι η αναμέτρηση δεν θα επηρεάσει την πορεία εφαρμογής του προγράμματος και υπογράμμισε πως «ήταν ένα αναμενόμενο βήμα και για πολλούς επιθυμητό ώστε να υπάρξει σαφέστερη δομή στην ελληνική κυβέρνηση». 

Παράλληλα σημείωσε πως η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους θα διεξαχθεί κανονικά.

Χαμηλών τόνων ήταν και αντίδραση του Βερολίνου με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερ να αρκείται να υπενθυμίσει ότι το πρόγραμμα διαρκεί τρία χρόνια και οι συμφωνίας ισχύουν πέρα από τις ημερομηνίες των εκλογών.

Αντίστοιχα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ έσπευσε να προειδοποιήσει ότι εάν υπάρξουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, θα υπάρξουν και καθυστερήσεις στην εκταμίευση των δόσεων.   

«Μια νέα ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να δεσμεύεται από τους όρους του προγράμματος που προέκυψε από διαπραγμάτευση. Βοήθεια θα δίδεται μόνο έναντι μεταρρυθμίσεων. Θα ήταν επιθυμητό μια νέα κυβέρνηση να μπορούσε να βασίζεται σε μια ανθεκτική πλειοψηφία φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στην Βουλή», ήταν το σχόλιο του αντιπροέδρου του συγκυβερνόντως κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Κάρστεν Σνάιντερ. 

Από την πλευρά του, ο «άσπονδος» φίλος της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε σε μέσο της χώρας του ότι «όποια κι αν είναι η κυβέρνηση, η νέα αυτή συμφωνία και οι όροι της θα παραμείνουν. Ανεξάρτητα από τις εκλογές, τα προβλήματα στην Ελλάδα δεν θα εξαφανιστούν».