Κριτική προς τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας άσκησε, για μία ακόμα φορά, με τις δηλώσεις της η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποδεχόμενη τον επικεφαλής του νέου πολιτικού σχηματισμού Λαϊκή Ενότητα, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι «η κυβέρνηση επέλεξε να παραιτηθεί στα μουλωχτά, μη ενημερώνοντας τη Βουλή, και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρασιωπά την εκκίνηση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών από τη Βουλή, την ίδια στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι για την όλη διαδικασία οι εκβιαστές - δανειστές είχαν πλήρη ενημέρωση, αλλά στερήθηκε ενημέρωσης η Βουλή».

Συνέχισε λέγοντας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «δεν τιμά κανέναν η τοποθετησή της μέσω κύκλων», για να συμπληρώσει ότι «η Βουλή τοποθετείται μέσω εμού, όχι μέσω κύκλων, όχι μέσω διαρροών. Οι θεσμοί πρέπει να έχουν την ευθύνη να τοποθετούνται ευθέως».

Επιπλέον, η πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι «αποτελεί θεσμικό καθήκον όλων μας να θωρακίσουμε το Σύνταγμα απέναντι στα μνημόνια, τα οποία αποδεδειγμένα είναι ενάντια στις συνταγματικές διαδικασίες».

H κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο και για την πρόθεσή της να ζητήσει την ενημέρωση της Βουλής για τα όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την επομένη του δημοψηφίσματος.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι «με δεδομένο ότι υπαρχει νέα Κ.Ο. και ότι είναι πολύ πιθανή η διενέργεια εκλογών αν δεν ευοδωθούν οι εντολές σχηματισμού κυβέρνησης, θα ζητήσω να ενημερωθεί η Βουλή για όσα διαδραματίστηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την επομένη του δημοψηφίσματος, για το τι ακριβώς ειπώθηκε σε εκείνη τη συνάντηση που φαίνεται ότι καθόρισε της εξελίξεις».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι οι πιθανές εκλογές αποτελούν ένα επιπλέον λόγο οι θεσμικοί παράγοντες και τα κόμματα να εκματελλευτούν την τελευταία κοινοβουλετική ευκαιρία να υπάρξει διάλογος και ενημέρωση της κοινωνίας.

Η πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι θα θέσει το θέμα στη Διάσκεψη των προέδρων (σ.σ. στη συνεδρίαση το απόγευμα) καθώς η Βουλή, όπως υποστήριξε, δεν κωλύεται αλλα υποχρεούται να συνεδριάσει και να συζητήσει για εκείνα τα θέματα που δεν προϋποθέτουν ενεργό κυβερνητική δράση. Όπως είπε αυτό θα είναι το αντικείμενο της Διάσκεψης των προέδρων, για να προσθέσει ότι αντίθετα με τους προκατόχους της που αποδέχτηκαν βίαιο κλείσιμο Βουλής, δεν θα αποδεχτεί ως πρόεδρος της Βουλής ούτε την φίμωση ούτε την παράκαμψη.

Η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε, επίσης, ότι η συνάντηση με τον κ. Λαφαζάνη είχε καθαρά θεσμικό περιεχόμενο (σ.σ. για να την ενημερώσει για τη συγκρότηση της νέας Κ.Ο.) καθώς και ότι μετά τη συνάντηση με τον κ. Λαφαζάνη θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη νέα σύνθεση των Κ.Ο. στο Κοινοβούλιο. 

Από την πλευρά του ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συμβολή της προέδρου της Βουλής για την τήρηση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, σε μια εποχή που, όπως είπε, η κυβέρνηση και οι μνημονιακές δυνάμεις έχουν κάνει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής "κουρελόχαρτο".

Ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε δε, ότι αποτελεί θεσμική υποχρέωσή του να συναντήσει και να ενημερώσει την πρόεδρο της Βουλής για τη συγκρότηση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι η Βουλή πρέπει να λειτουργεί. Η Βουλή δεν έχει κλείσει, έχει πολύ σημαντική αποστολή και πρέπει αυτόν τον ρόλο να τον διαδραματίσει μέχρι τέλους».

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, η ενεργή δημοκρατία δεν μπορεί να είναι μνημονιακή δημοκρατία, δεν μπορεί να υπάρχει δημοκρατία αν είμαστε προτεκτοράτο, αν Μέρκελ και Γιούνκερ καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις. Επιπλέον, σημείωσε ότι η Λαϊκή Ενότητα είναι κατά των "εκλογών - εξπρές". Όπως είπε «είναι πρωτοφανές κάποιοι να ετοιμάζουν εκλογές αυγουστιάτικα. Δεν έχει ξαναγίνει, θέλουν να κρυφτούν» για να προσθέσε ότι «θέλουμε προεκλογική περίοδο που να έχει ουσιαστική χρονική επάρκεια, να γίνει πλατιά συζήτηση και να πάει ο λαός ενημερωμένος στις κάλπες». Εμφανίστηκε, δε, αισιόδοξος ότι η Λαϊκή Ενότητα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της χώρας.

Ο κ. Λαφαζάνης ενημέρωσε την πρόεδρο της Βουλής για τη συγκρότηση της νέας Κ.Ο., τονίζοντας τη θεσμική υποχρέωση που είχε, καθώς, όπως είπε «πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς όταν είναι δημοκρατικοί και λειτουργούν προς όφελος του λαού και της δημοκρατίας».

Επιπλέον, ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε ότι «η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν είναι μόνο πρόεδρος της Βουλής, ήταν και παραμένει αγωνίστρια της δημοκρατίας. Με τη Ζωή έχουμε δώσει για χρόνια κοινούς σκληρούς αγώνες και μέσα και έξω από τη Βουλή για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τη δημοκρατία. Μας συνδέει μεγάλη κοινή παράδοση και ελπίζω να μας συνδέσει και στο μέλλον αυτό το κοινό αγωνιστικό βίωμα και η κοινή θέληση».

Τι απαντά το Προεδρικό Μέγαρο

Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου για τις νέες δηλώσεις της προέρου της Βουλής για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισαν: 

«ουδέν σχόλιον, διότι από χθες η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν ασχολείται με την κ. Κωνσταντοπούλου».

Λαφαζάνης: Μνημονιακή κατοχή της χώρας

Νωρίτερα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε: «Ευχαριστώ που με δεχτήκατε. Ηταν μέλημά μου να σας ενημερώσω για τη δημιουργία και ίδρυση αντιμνημονιακού μετώπου εν όψει εκλογών. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα. Εχουν επιβάλει μνημονιακή κατοχή της χώρας. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει δημοκρατία με λαϊκή συμμετοχή».

Τη σκυτάλη πήρε η πρόεδρος της Βουλής, η οποία συνέχισε στον ίδιο αντιπολιτευτικό τόνο, λέγοντας:

Έχει σημασία να υπογραμμίζεται η δημοκρατική υποχρέωση το θεσμικό καθήκον όλων να θωρακίσουμε το σύνταγμα και το πολίτευμα απέναντι στα μνημόνια που αντιστρατεύονται τη συνταγματική νομιμότητα. Είναι από τις οχληρές παραμέτρους το ότι αυτή η διαδικασία ξεκίνησε με μια κυβέρνηση που επέλεξε να παραιτηθεί στα μουλωχτά μη ενημερώνοντας τη Βουλή και την πρόεδρό της και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επίσης να σιωπά την εκκίνηση αυτής της διαδικασίας. Είναι ιδιαιτέρως οχληρό ότι χθες αποκαλύφθηκε ότι για όλη την διαδικασία είχαν πλήρη ενημέρωση οι δανειστές αλλά στερήθηκε ενημέρωσης η Βουλή.

Η απάντηση από το Μαξίμου

Σκληρή απάντηση σε όσα είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου πριν από τη συνάντησή της με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

"Ο θεματοφύλακας του Συντάγματος είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας" αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σύμφωνα πάντα με την ΕΡΤ. "Οι δηλώσεις αυτές είναι μηδενισμός της διαπραγματευτικής προσπάθειας της κυβέρνησης, μια άποψη που δεν τόλμησε που να πει ούτε η πιο σκληρή αντιπολίτευση" συμπληρώνεται από το Μαξίμου, ενώ λίγο αργότερα, μετά και τις νεότερες δηλώσεις της Προέδρου της Βουλής, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσα μύδρους, λέγοντας: 

«Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον το παραλήρημα αλαζονείας και την κρίση εξουσιομανίας μιας Προέδρου της Βουλής που συμπεριφέρεται ως δικτάτορας. Νομίζει πως είναι το θεσμικό επίκεντρο του πολιτεύματος ενώ είναι απλά μια λάθος επιλογή».