Την ματαιότητα των διερευνητικών εντολών καθώς δεν πρόκειται να προκύψει κυβέρνηση, αλλά και την αναγκαιότητα να μην ξαναπαιχτεί το ίδιο έργο εις βάρος του λαού εξέφρασε σε συνέντευξή του στην Real news o γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Όπως τόνισε ο κ.Κουτσούμπας:

Είναι φανερό ότι η προσφυγή στις πρόωρες κάλπες έχει να κάνει με την επίλυση των εσωκομματικών προβλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ και τη διάσπαση αυτού του κόμματος. Ταυτόχρονα, η κυβερνητική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, έτσι ώστε να μην έχει προλάβει να οργανωθεί η εσωκομματική αντιπολίτευση, επίσης επιδιώκει να δυσκολέψει και τα άλλα κόμματα που την στήριξαν στις πρόσφατες ψηφοφορίες, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που βγαίνουν μέσα από πρόσφατες, και αυτά, εσωκομματικές διαδικασίες. Θέλει να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, για να προχωρήσει η υλοποίηση του τρίτου μνημονίου, των εφαρμοστικών νόμων. Οπωσδήποτε, μαζί με όλα αυτά, επιδιώκει να μην έχουν προλάβει τα διάφορα αντιλαϊκά μέτρα, τα φορολογικά χαράτσια κλπ. να φανούν πρακτικά στο «ταμείο» της λαϊκής οικογένειας, έτσι ώστε να μην επιδράσουν και δραστικά στο «εκλογικό ταμείο» του ΣΥΡΙΖΑ.
 

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επανεκλεγεί θα εφαρμόσει το ίδιο πρόγραμμα που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις των κομμάτων, που ορκίζονται στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, σε άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, που αναγνωρίζουν το χρέος και το διαπραγματεύονται σε βάρος του λαού μας. Κι αυτά είναι όλα τ’ άλλα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης – παλιότερα και νεότερα -με αντιλαϊκούς νόμους, δανειακές συμβάσεις και συμφωνίες – μνημόνια.
 
Σε σχέση με το αν θα προκύψει κυβέρνηση από τις διερευνητικές εντολές ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε:

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προκύψει κυβέρνηση απ’ αυτή τη βουλή, με βάση τις διερευνητικές εντολές. Το θέατρο που παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες έχει να κάνει μόνο με τα παιχνίδια, που θέλουν να παίξουν όλα τα κόμματα του διεφθαρμένου και αποτυχημένου πολιτικού κατεστημένου. Από την πρώτη στιγμή έχουμε δηλώσει ότι δεν παίρνουμε μέρος σε αντιλαϊκά παιχνίδια και μπακαλίστικους τυχοδιωκτισμούς. Αυτά που κάνει ο Μεϊμαράκης σήμερα, τα έκανε ο Τσίπρας το 2012.
 

Για τον κ Λαφαζάνη υπογράμμισε:

Να μην ξαναπαιχτεί το ίδιο έργο σε βάρος του λαού. Άλλωστε, συνήθως τα «σίκουελ» είναι χειρότερα από τις πρώτες ταινίες. Όλα τα ονομαζόμενα αντιμνημονιακά μέτωπα μέχρι σήμερα, έχουν οδηγήσει σε νέα μνημόνια. Οι συγκεκριμένοι υπηρέτησαν και από κυβερνητικές θέσεις την πολιτική αυτή, προετοιμάζοντας το νέο μνημόνιο. Και η εν λόγω «πλατφόρμα» είναι έρμαιο των αντιφάσεων και των αδιεξόδων, από τις οποίες διέπεται η πολιτική τους γραμμή, το πρόγραμμά τους, η στρατηγική τους. Η θολή αντιμνημονιακή ρητορεία των τελευταίων 5 χρόνων είναι επόμενο να εγκλωβίζει σε προτάσεις δήθεν «εφικτές», εντός των τειχών της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, σε συμμετοχή σε κυβερνήσεις - υποχείρια όσων έχουν την πραγματική εξουσία, όπως οι εγχώριοι και ξένοι μονοπωλιακοί όμιλοι. Προτάσεις, οι οποίες - όπου και όποτε έχουν εφαρμοστεί, διεθνώς και στη χώρα μας - έχουν οδηγήσει σε μνημόνια, δανειακές συμβάσεις, αντιλαϊκά μέτρα.


 Ο ίδιος πάντως θεωρεί ότι ο επικεφαλής της ΛΑΕ έχει στραμμενο το βλέμμα του στο εσωτερικό του κινήματος:

Προς το παρόν ο κ. Λαφαζάνης έχει στραμμένα τα καλέσματά του στο εσωτερικό του κόμματός του, προσπαθώντας να προσεταιριστεί όσο γίνεται περισσότερα μέλη και στελέχη από την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον κ. Τσίπρα, καθώς και από τις διάφορες συνιστώσες εντός ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος περιδιαβαίνει τους διαδρόμους της Βουλής αυτές τις μέρες ή τις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα, έστω και ως περαστικός, βλέπει τη «σφαγή» που γίνεται και τις ακραίες εκφράσεις που εκστομίζουν μεταξύ τους. Το ΚΚΕ ενδιαφέρεται να προσεγγίσει, εκτός από τους σταθερούς ψηφοφόρους του, εκτός από το 5,5% που πήρε στις εκλογές του Γενάρη, και όλους αυτούς που είναι απογοητευμένοι από την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, από τις ψεύτικες προσδοκίες, όλους αυτούς που δε θέλουν να ξαναζήσουν αυτή την τραγική πορεία, που οδηγεί μόνο σε χρεοκοπία το λαό και παραπέμπει στη «Δευτέρα Παρουσία» το στόχο της ανατροπής του σάπιου συστήματος, το στόχο του σοσιαλισμού.
 

Ο γ.γ. πρόσθεσε επίσης, ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα ολοκληρώνει τη σοσιαλδημοκρατικοποίησή του και μάλιστα με στοιχεία, που τον οδηγούν και σε συνεργασία με τα νεοφιλελεύθερα κόμματα, την κεντροδεξιά. Δεν απέκλεισε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είτε κυβέρνηση συνεργασίας με κόμματα όπως οι ΑΝΕΛ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, ακόμα και η ΝΔ σ’ επόμενη φάση. Τόνισε δε, ότι τέτοιες διεργασίες γίνονται σ’ ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.