Την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όλες τις προϋποθέσεις για αυτοδυναμία και ότι η πρόταση της δραχμής συνοδεύεται από ένα σκληρό μνημόνιο εξέφρασε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη του στην Real News.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη:

Η προσφυγή στις κάλπες είναι αντικειμενικά επιβεβλημένη λόγω απώλειας της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και λόγω της ανάγκης να υπάρξει μια νέα δημοκρατική νομιμοποίηση σχετικά με την τελευταία συμφωνία. Εδώ κανείς πρέπει να επισημάνει την διαφορετική στάση του Αλ. Τσίπρα σε σχέση με αυτήν των Γ. Παπανδρέου και  Α. Σαμαρά. Οι δυο τελευταίοι απέφευγαν τη λαϊκή ετυμηγορία όπως ο διάολος το λιβάνι, αντιθέτως ο Αλ. Τσιπρας με απόλυτο σεβασμό και πίστη στη δημοκρατία ζητά να κριθεί από τον ίδιο τον λαό.
 

Αναφορικά με την πρόταση του κόμματος της δραχμής ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε:

Η πρόταση υπέρ της δραχμής έχει και άλλες φορές κριθεί από τον λαό με αποκαρδιωτικά αποτελέσματα για αυτούς που την υποστήριξαν. Είναι  σαφές πως η πρόταση για τη δραχμή συνοδεύεται από ένα σκληρό μνημόνιο με χειρότερους αντικειμενικά όρους για τη χώρα. Αυτή η πρόταση δεν περπατάει στην ελληνική κοινωνία.
 

Πρόσθεσε, επίσης ότι η ανατροπή της κυβέρνησης λόγω των μεγάλων απωλειών που είχε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο είναι ένα αντικειμενικό γεγονός, δεν χωρά αμφισβήτηση. Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, είναι φανερό πως έχουν ανακύψει στρατηγικού χαρακτήρα διάφορες που έρχονται από το παρελθόν. Φαίνεται πως ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ποτέ.
 
Ο κ. Σκουρλέτης σχολίασε την δήλωσε του ότι ο Αλέξης Τσίπρας δραπετεύει, λέγοντας ότι όποιος λέει τα πράγματα με το όνομά τους, όποιος ζητά να τον κρίνει ο λαός. Μάλλον ο κ. Μεϊμαράκης και η Ν.Δ. τρέμουν μπροστά στην λαϊκή ετυμηγορία και θα ήθελαν να την αποφύγουν.
 
Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ υποστήριξε στην ίδια συνέντευξή ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βγει πρώτο κόμμα η Ν.Δ, ενώ έκανε λόγο για θετική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. 

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη:

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όλες τις προϋποθέσεις να πετύχει την αυτοδυναμία. ΄Όσοι συμφωνούν και δεσμεύονται από το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να είναι υποψήφιοι.

 Ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του υπουργού ΠΑΠΕΝ για την αναστολή των εργασιών στις Σκουριές:

Η απόφαση για την αναστολή των εργασιών στις Σκουριές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός γνώριζε πολύ καλά τις υποχρεώσεις της και τις αγνόησε, είχε άλλωστε υπάρξει επικοινωνία γύρω από αυτές. Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε υποχρέωση να υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον και τη νομιμότητα. Αναμένουμε από την εταιρεία να συμμορφωθεί και την καλούμε να μην χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους ως ασπίδα στα σχέδιά της. Οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι στην προσπάθεια της εταιρείας να καλύψει την αντισυμβατική της συμπεριφορά.

Ο κ. Σκουρλέτης κατέληξε, παραδεχόμενος ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων δεν ήταν το επιθυμητό, ωστόσο πρέπει να το συγκρίνει κανείς και με την αντίθετη περίπτωση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ένα κόμμα που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, εναντιώνεται στον νεοφιλελευθερισμό και εμπνέεται από τις μεγάλες αξίες και τα ιδανικά της Αριστεράς.

Η μαχητική διαπραγματευτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα αποτελεί μια εγγραφή για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Η συζήτηση γύρω από τις κυρίαρχες ευρωπαϊκές στρατηγικές έχει μπει πλέον σε άλλη βάση και μόλις τώρα ξεκινά. Το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα θέλαμε, βεβαίως θα πρέπει να το συγκρίνει κανείς με το τι μας περίμενε σε περίπτωση  μη συμφωνίας. Το τοπίο όπως διαμορφώνεται χαρακτηρίζεται από μεγάλες αβεβαιότητες και δυσκολίες.

Το επόμενο διάστημα, χωρίς τις εξαρτήσεις των πολιτικών δυνάμεων του φαύλου και διαπλεκόμενου δικομματισμού, θα επιχειρήσουμε  να κάνουμε κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Να εφαρμόσουμε  τη συμφωνία με όσο το δυνατόν πιο κοινωνικά ανώδυνο τρόπο και ταυτόχρονα να δημιουργούμε τους όρους απεμπλοκής από αυτή. Να μετριάσουμε τις υφεσιακές επιπτώσεις της συμφωνίας και την ίδια στιγμή να ανοίγουμε νέους δρόμους ανάπτυξης».