current views are: 3

23 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση13:49

Χρυσοβελώνη: Η συμφωνία θα οδηγήσει στην ανάπτυξη

Την πεποίθηση ότι υπάρχει μια συμφωνία, η οποία αναμένεται να οδηγήσει την ελληνική οικονομία προς τα εμπρός, εξέφρασε η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη. 

Δημοσίευση 13:49’
αρθρο-newpost

Την πεποίθηση ότι υπάρχει μια συμφωνία, η οποία αναμένεται να οδηγήσει την ελληνική οικονομία προς τα εμπρός, εξέφρασε η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη. 

Την πεποίθηση ότι υπάρχει μια συμφωνία, η οποία αναμένεται να οδηγήσει την ελληνική οικονομία προς τα εμπρός, εξέφρασε η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη. 

Σύμφωνα με την κ. Χρυσοβελώνη:

Μετά από 6 μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων, έχουμε μια συμφωνία η οποία αναμένεται να οδηγήσει την ελληνική οικονομία προς τα εμπρός, υπό την έννοια σύντομα να αρχίσει η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στόχος του προγράμματος είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και η όσο το δυνατόν πιο δίκαιη κατανομή βαρών στους πολίτες. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει τις απαιτούμενες δράσεις με σκοπό να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των θετικών σημείων.
 

Η βουλευτής των ΑΝΕΛ τόνιζει πως η  επιτυχία της συμφωνίας εξαρτάται από το πώς θα επωφεληθεί η ελληνική κοινωνία και από την εξομάλυνση των δημοσιονομικών μέτρων.

Είναι γεγονός ότι η συμφωνία αυτή δημιουργεί προβλήματα για πολλές κοινωνικές ομάδες. Το πώς θα αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο τα θεσμικά όργανα είναι πρόθυμα να ακούσουν τις προτάσεις που θα καταθέσει η κυβέρνηση ώστε με διάλογο και κατανόηση να μπορέσει να προχωρήσει η εφαρμογή του προγράμματος με όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη προσαρμογή για τα κοινωνικά στρώματα που θίγονται περισσότερο.
 
Όπως υποστηρίζει η κ. Χρυσοβελώνη:

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με σκοπό την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητάς του, η ενίσχυση των επενδύσεων, ο εκσυγχρονισμός του δημοσίου, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και προϊόντων, η αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και η εξασφάλιση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, είναι μερικά από τα βασικότερα θετικά σημεία της συμφωνίας τα οποία αναλυτικότερα συνοψίζονται:
 

  •  Η συμφωνία διέπεται από το Διεθνές Ευρωπαϊκό και δεν προβλέπει κατάργηση της κρατικής ασυλίας. Η συμφωνία στα δημοσιονομικά προβλέπει ήπια προσαρμογή, δεν είναι καθόλου ασφυκτική αφήνοντας χώρο στην ανάπτυξη. Με την παρούσα συμφωνία, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για πλεονάσματα στην 3ετία είναι μειωμένες κατά ποσοστό 11% του ΑΕΠ, δηλαδή αποφεύγονται μέτρα ύψους περίπου 20 δις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με την παρούσα συμφωνία δεν θα υπάρξει καμία νέα δημοσιονομική επιβάρυνση – δηλαδή νέα μέτρα – κατά το προσεχές διάστημα.
  • Η συμφωνία προβλέπει όχι μόνο την αναχρηματοδότηση του χρέους μέχρι το α’ εξάμηνο του 2018 αλλά και αρκετά χρήματα προκειμένου να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προκειμένου να υπάρξει «φρέσκο» χρήμα στην αγορά. Κίνηση που θα αναζωογονήσει τον εμπορικό κόσμο.
  • Οι τράπεζες θα ανακεφαλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2015 και άμεσα θα ενισχυθούν τουλάχιστον με 10 δισ. ευρώ. Έτσι δεν υπάρχει, πλέον, κανένας απολύτως κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων.
  • Η κυβέρνηση δεν δέχθηκε να πωλούνται τα «κόκκινα δάνεια» σε εταιρίες, ενώ με νομοθεσία έχει προστατεύσει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, έως το τέλος του 2015. Μέσα στο φθινόπωρο θα υπάρξουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες ώστε να τακτοποιηθούν οριστικά, όσο αυτό μπορεί να γίνει σε μια «αγορά» περίπου 95 δισ. ευρώ, όσα και τα «κόκκινα δάνεια». Γι’ αυτό το λόγο θα υπάρξει ομάδα διαβούλευσης με τους θεσμούς.
  • Ο ΑΔΜΗΕ παραμένει δημόσιο αγαθό, ενώ δεν υπήρξε καμία αναφορά σε «μικρή ΔΕΗ». Υπάρχει, βέβαια, δέσμευση για απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, που αποτελεί όμως, ούτως ή άλλως, υποχρέωση προσαρμογής στις ευρωπαϊκές οδηγίες.
  • 6Θυμίζουμε ότι η συμφωνία προβλέπει ακόμα αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ, γνωστό και ως «πακέτο Γιουνκέρ»!
  • Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μπήκαν τα εργασιακά. Μετά από πρόταση της κυβέρνησης, στην διαπραγμάτευση αποφασίστηκε οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται ωστόσο ότι οι διαβουλεύσεις θα γίνουν σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας – ILO καθώς και με διεθνούς κύρους εμπειρογνώμονες, γεγονός που διασφαλίζει ότι στην Ελλάδα δεν θα υπάρχει εξαίρεση από τα ισχύοντα στην Δυτική Ευρώπη.
  • Οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να μην πληρώνουν τα 5 ευρώ για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.
  • Τα μέτρα τα οποία προβλέπονται στην παρούσα συμφωνία είναι τα ίδια – με αρκετές βελτιώσεις, ωστόσο – τα οποία προβλέπονταν στην συμφωνία της κυβέρνησης ΝΔ/ΠΑΣΟΚ η οποία δεν υλοποιήθηκε. Στην συμφωνία εκείνη, η κυβέρνηση είχε υποχρέωση να υλοποιήσει τα μέτρα αυτά προκειμένου να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση και να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 4 δις. Τα ίδια μέτρα, περίπου, επανήλθαν στην πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί στην συνεδρίαση του Eurogroup της 25ης Ιουνίου, συνοδευόμενα από 5 μήνες παράταση του προγράμματος και χρηματοδότηση ύψους 7 δις. Σήμερα, με τα ίδια μέτρα, με σημαντικές όμως βελτιώσεις, μετά την διαπραγμάτευση, η χώρα εξασφαλίζει την κάλυψη των δανειακών της υποχρεώσεων καθώς και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου για την επόμενη τριετία, με χρηματοδότηση περίπου 85 δις.
  • Η συμφωνία προβλέπει το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων μέσα από το οποίο η δημόσια περιουσία δεν πάει προς πώληση, όπως στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά αξιοποιείται.

 
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ στηρίζουν αυτό το εγχείρημα της Κυβέρνησης με την ευχή όλων βέβαια να λυθούν τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία επηρεάζουν δυστυχώς το συνολικό έργο της παρούσας Κυβέρνησης.


σχετικα αρθρα