Γράφει ο Παναγιώτης Τζανετάτος

Τη γνωστή σε όλους πλέον διαδικασία των διερευνητικών εντολών με τα δεδομένα και αυστηρά χρονοδιαγράμματα που προβλέπουν το Σύνταγμα και ο εκλογικός νόμος ακολουθεί η χώρα στο δρόμο προς τις κάλπες.

Όπως και τον Μάιο του 2012, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη ενεργοποιήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών προκειμένου να διαπιστωθεί και θεσμικά αν η παρούσα Βουλή μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση και να αποφευχθούν οι εκλογές.

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος ο ΠτΔ δίνει διαδοχικά και για τρεις ημέρες κάθε φορά τη διερευνητική εντολή στον αρχηγό της πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατά σειρά κοινοβουλευτικής δύναμης. Συνολικά δηλαδή η όλη διαδικασία διαρκεί 9 πλήρεις μέρες, προκειμένου τα κόμματα να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο και να μπορέσουν να εξαντλήσουν τα χρονικά περιθώρια για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Στην παρούσα όμως συγκυρία και με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρέδωσε αμέσως την δική του εντολή (το Σύνταγμα επιτρέπει στους αρχηγούς να την επιστρέφουν οποτεδήποτε κρίνουν οι ίδιοι μέσα στο τριήμερο), ο κ. Μεϊμαράκης ως αρχηγός του δεύτερου κόμματος κρατά την διερευνητική ως και σήμερα Κυριακή.

Εφόσον διαπιστωθεί αδυναμία να συγκροτήσει κυβέρνηση πλειοψηφίας, την Δευτέρα ο κ. Παυλόπουλος θα δώσει τη σκυτάλη στο τρίτο κατά σειρά κόμμα, το Λαϊκό Μέτωπο του Παναγιώτη Λαφαζάνη (αν και αναπτύχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα μια έντονη συζήτηση για το κατά πόσο το νεοσύστατο κόμμα μπορεί να λάβει μέρος στη διαδικασία), ο οποίος θα πρέπει με τη σειρά του να την επιστρέψει στον Πρόεδρο το αργότερο την προσεχή Πέμπτη.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες μάλιστα, ο κ. Λαφαζάνης φέρεται διατεθειμένο να εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο που του παρέχει το Σύνταγμα με αποτέλεσμα η πιθανότερη ημερομηνία της τελικής συνάντησης των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο για την ύστατη προσπάθεια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης να τοποθετείται για την Πέμπτη 27 Αυγούστου. 

Η Κυριακή των εκλογών

Από εκει και πέρα και εφόσον το αδιέξοδο επιβεβαιωθεί και στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Παυλόπουλος θα υπογράψει το προεδρικό διάταγμα που διαλύει τη Βουλή, το βράδυ της ίδιας μέρας ή το αργότερο τη Παρασκευή το πρωί.

Το εν λόγω διάταγμα θυροκολλείται έξω από την είσοδο του Κοινοβουλίου και ουσιαστικά ανοίγει την αυλαία της προεκλογικής περιόδου.

Από εκείνη τη στιγμή δηλαδή και μετά, (27-28 Αυγούστου), αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την Κυριακή των εκλογών.

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι βάσει του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου, οι εκλογές μπορούν να γίνουν μέσα σε 21 μέρες από τη διάλυση της Βουλής ή το αργότερο σε 30.

Με λίγα λόγια, οι εκλογές θα οριστούν είτε για την Κυριακή 20 του Σεπτέμβρη είτε το αργότερο μια εβδομάδα αργότερα (27).