Με τη συμμετοχή της Ζωής Κωνσταντοπούλου και εκπροσώπων από την κοινοβουλευτική ομάδα του Παναγιώτη Λαφαζάνη πραγματοποιήθηκε τελικά η Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή. 

Η κ. Κωνσταντοπούλου επικαλούμενη απαρτία από το 1/4 είπε στη διάσκεψη πως η Βουλή δεν μπορεί να καταργηθεί και πρότεινε να συγκληθεί τη Δευτέρα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να ζητηθούν τα πρακτικά από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. 

Πρότεινε επίσης την Τρίτη να γίνει συζήτηση για τις γερμανικές αποχημιώσεις και την Τετάρτη για το πόρισμα για την επιτροπή αλήθειας για το χρέος. 

«Είναι πρόδηλο ότι με την υπογραφή της συμφωνίας κάποιοι υπέγραψαν και συμβόλαιο πολιτικού θανάτου του ΣΥΡΙΖΑ και όσων επιμένουν στο πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των Προέδρων.

Όπως τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής:

Σε σχέση με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρώ ότι υπάρχει ζήτημα θεσμικής λειτουργίας ή παραπληροφόρησης. Αλλά να εκφράσω την έκπληξη μου και ιδιαιτέρως σε σχέση με την ομάδα της ΝΔ δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Β. Μειμαράκης επεσήμανε την ανάγκη σύγκλισης της Βουλής.Επίσης να εκφράσω την έκπληξη μου σε σχέση με την ΚΟ του Ποταμιού, με δεδομένο ότι ο επικεφαλής της έχει υποβάλει αίτημα περί προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για το μεταναστευτικό. 

Νωρίτερα, πάντως, σήμερα, όπως έγινε γνωστό, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα για να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας σε αίθουσα της Βουλής, την Τρίτη στις 2 το μεσημέρι. 

Ο κ. Στουρνάρας, ήδη, πήρε από χθες το βράδυ κλήση να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής, προκειμένου να απολογηθεί για την υπόθεση της Siemens.

Παρόμοια πρόσκληση, εκ μέρους της κ. Κωνσταντοπούλου έχει κοινοποιηθεί και στα μέλη της Επιτροπής θεσμών και διαφάνειας για να δώσουν και εκείνοι το παρών στην διαδικασία. 

Να σημειωθεί ότι ο διοικητής της ΤτΕ έχει κληθεί άλλες δύο φορές από την κ. Κωνσταντοπούλου σε απολογία, αλλά δεν είχε, τελικά, παραστεί στην επιτροπή.