Την εκτίμηση ότι οι πολίτες θα πληρώσουν 14 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα των λαθών και της συμφωνίας που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στην πρωινή εκπομπή του Mega, αποκαλώντας το Ειδικό φόρο Τσίπρα. 

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά:

Ο πραγματικός λόγος, η αλήθεια για τις εκλογές, είναι ότι φοβάται τη στιγμή που ο ελληνικός λαός θα καταλάβει τι ακριβώς έχει συμφωνήσει, γιατί πέταξε λευκή πετσέτα, άνευ όρων υπέγραψε τη δανειακή σύμβαση.
Φοβάται λοιπόν την ώρα που θα έρθει ο λογαριασμός στην οικογένεια, στον μικρομεσαίο επιχειρηματία, στον αγρότη, 14 δις όχι για να εξαφανίσει ένα έλλειμμα που υπήρχε, γιατί παρέλαβε την οικονομία με πλεόνασμα. 14 δις ως αποτέλεσμα των χειρισμών του, των λαθών του, της ανικανότητας, της αναποτελεσματικότητας. Γι΄ αυτό βιάζεται να πάει στις εκλογές, γιατί όταν θα αρχίσουν να πληρώνουν τους φόρους, αυτός ο ειδικός φόρος θα είναι ο ειδικός φόρος Τσίπρα κι ακόμα δεν το έχουν συνειδητοποιήσει. Όταν ο αγρότης θα πρέπει να πληρώσει το πετρέλαιο, τη φορολογία, την αυξημένη εισφορά ασφάλισης, θα ξέρει ότι είναι ο φόρος Τσίπρα, είναι η συμφωνία Τσίπρα, γι΄ αυτό βιάζεται να μη φτάσει σε αυτό το σημείο.
 

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως δεν προλαβαίνει να παρακολουθήσει «τον ρυθμό με τον οποίο κάνει τούμπες ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Πραγματικά δεν προλαβαίνω να αφομοιώσω όλες αυτές τις μεταλλάξεις από τα ψέματα στην πραγματικότητα και από την πραγματικότητα στην εικονική πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

Πέρα από τα ψέματα των πέντε ετών, ότι θα σκίσει τα μνημόνια, ότι μονομερώς θα διαγράψει το χρέος, που όλα αυτά πλέον αποκαλύφθηκαν και το μνημόνιο- αντιμνημόνιο τελειώνει. Υπέγραψε μία σύμβαση το Φεβρουάριο, δεν την υλοποίησε, γιατί; Γιατί φοβήθηκε ότι θα αποκαλυφθεί πάρα πολύ γρήγορα η πολιτική του απάτη. Ροκάνισε το χρόνο, εξάντλησε τις δυνατότητες της οικονομίας κι όταν έφτασε στο απροχώρητο, πήγε στο δημοψήφισμα. Στέλνω λέει ένα ηρωικό όχι. Και μέσα σε λίγες μέρες, όταν ήρθε αντιμέτωπος με τη χρεοκοπία, το ηρωικό όχι ήρθε στην αντιπολίτευση για να δει πως με τη δική μας στάση ευθύνης θα γίνει ένα ναι και θα γλιτώσει η χώρα από το grexit.

«Να σταματήσουν τα ψέματα. Δεν μπορεί να λέει προ των εκλογών 12 χιλιάδες αφορολόγητο, 13η σύνταξη, θα καταργηθεί άμεσα ο ΕΝΦΙΑ και να συνεχίζει μετά την αποκάλυψη ότι όλα αυτά ήταν ψέματα. Να συνεχίζει τα ψέματα και να λέει "σώσαμε το ΕΚΑΣ", που υπάρχει ρητή αναφορά στη συμφωνία που έχει υπογράψει για κατάργηση σταδιακή του ΕΚΑΣ. "Καταργήσαμε λέει το 5ευρω στα νοσοκομεία" και υπάρχει ρητή δέσμευση ότι αυξάνονται οι εισφορές των συνταξιούχων και θα πληρώνουν τρεις φορές το 5ευρώ κάθε μήνα ακόμα κι αν δεν πάνε καμία φορά στο νοσοκομείο», ανέφερε ακόμη. 

Σε σχέση με την ΝΔ, ανέφερε πως επιθυμεί να καθυστερήσει τις εκλογές για να καταλάβει και ο κόσμος τι έχει συμβεί. Ωστόσο, επεσήμανε ότι υπάρχει κόστος από τις καθυστερήσεις, αφού θα έρθει «νέος λογαριασμός με τις εκλογές».

«Αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να καθυστερήσει για να καταλάβει ο κόσμος τι έχει συμβεί, για να έχουμε λίγα λεπτά στην τηλεόραση, να πούμε μια κουβέντα παραπάνω, εδώ όμως υπάρχει μία χώρα και υπάρχει ένα κόστος από τις καθυστερήσεις. Ήμουνα η πρώτη που έλεγα ότι δεν πρέπει να πάμε σε εκλογές, είναι καταστροφή για τη χώρα οι εκλογές. Αβεβαιότητα, αστάθεια, καθυστέρηση, νέος λογαριασμός που θα έρθει στο τέλος να πληρωθεί από τους πολίτες. Αλλά αυτή τη στιγμή μετά την παραίτηση Τσίπρα και τη σταθερή του άρνηση να συμμετέχει σε μία Κυβέρνηση, είναι προφανές ότι αυτή η Βουλή δεν μπορεί να δώσει νέα Κυβέρνηση, επομένως δεν μπορεί να ωφεληθεί ο Έλληνας πολίτης από οποιαδήποτε καθυστέρηση και δεν είναι ώρα ούτε για επικοινωνία ούτε για πολιτικά τρικ», υπογράμμισε.

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να ρίξει νερό στο μύλο της απόλυτης παρακμής και του εκφυλισμού των θεσμών. 
«Το έχουμε κάνει αυτό απόλυτα ξεκάθαρο. Πρέπει να σεβαστούμε επιτέλους τους θεσμούς, αρκετά με όλα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι. Με επιστολή μου τα είχα όλα αυτά αναφέρει και τα είχα επισημάνει στον κ. Τσίπρα, έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες του να δώσει λύση, αλλά εδώ δεν ανέλαβε τις ευθύνες του για άλλα πράγματα που αφορούσαν τη χώρα, τη Βουλή θα φρόντιζε; Δε θέλει να δίνει λύσεις, φοβάται να αναλάβει ευθύνες, γι΄ αυτό δραπετεύει, κάθε φορά που πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, δραπετεύει», επεσήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να είναι ένας τρίτος εναλλακτικός πόλος, που να μπορεί να εξασφαλίσει μία βιώσιμη λύση την επόμενη μέρα. Γιατί το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι πως θα κυβερνηθεί η χώρα, με αποτελεσματικότητα και με ασφάλεια. Για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ μετά από το 2010 δεν είναι ένας λεηλατημένος χώρος, υπάρχουν επιστροφές. Το βλέπω και αποτυπώθηκε και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν σταματήσουν για το καλοκαίρι, σε όλες τις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ έχει επιστροφές για πρώτη φορά μετά από το 2010. Βλέπω τις αντιδράσεις, βλέπω τους φίλους, βλέπω τα μέλη, βλέπω τα στελέχη, βλέπω ότι ο κόσμος γυρίζει και μας ξανακούει», είπε και συμπλήρωσε:

Η προσπάθεια ανασυγκρότησης αυτού του χώρου πρέπει να ξεκινήσει από κάτω, από την κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει αποφάσεις στο συνέδριό του για ανασυγκρότηση ενότητα και διεύρυνση, γι΄ αυτό έχουμε αποφασίσει ότι πρέπει να δημιουργηθεί αυτός ο τρίτος εναλλακτικός πόλος της σοσιαλδημοκρατίας, να εκφράσει από το ριζοσπαστικό κέντρο μέχρι το δημοκρατικό σοσιαλισμό και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Συνομιλούμε ταυτόχρονα και με τη ΔΗΜΑΡ, γίνονται πολύ σοβαρές και ουσιαστικές συζητήσεις.

Όσον αφορά στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, η κ. Γεννηματά δήλωσε:

Έχουμε ξεκινήσει μεγάλη προσπάθεια ανανέωσης, έχουμε και νέους ανθρώπους και νέα πρόσωπα, γιατί το νέο δε σημαίνει μόνο νέος άνθρωπος σε ηλικία, σημαίνει καιπρόσωπα πουέχουν και εμπειρία. Το μεγάλο πλεονέκτημα το ΠΑΣΟΚ, είναι ότι έχει ομάδα, είναι ότι έχουμε ανθρώπους με διοικητική εμπειρία, είναι ότι έχουμε ανθρώπους με αποτελεσματικότητα.

Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι υπήρχε και υπάρχει μόνο μια εθνική γραμμή, τονίζοντας:

Μετά από το τέλος του διλήμματος μνημόνιο-αντιμνημόνιο που πάνω εκεί οικοδομήθηκαν καριέρες πολιτικές και προσωπικές και κομματικές, είναι φανερό ότι υπήρξε προσπάθεια παραπλάνησης του ελληνικού λαού για μικροκομματικά οφέλη. Σήμερα τι είναι φανερό; Είναι φανερό ότι υπήρχε μονάχα μία εθνική γραμμή, η προσπάθεια παραμονής στην Ευρωζώνη και στην Ευρώπη με την Ελλάδα να είναι ένα ισότιμο μέλος σε αυτή την υπόθεση.

Ακόμη, υπογράμμισε πως πρέπει «να αναγνωριστεί η έντιμη και ξεκάθαρη στάση του ΠΑΣΟΚ. «Μέσα σε αυτή την κρίση το καλοκαίρι μετά από ότι έχουμε ακούσει, αφού είμαστε υβριζόμενοι καθημερινά, αναλάβαμε το βάρος να βάλουμε πλάτη για να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Στην πράξη βάλαμε πλάτη», διεμήνυσε και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα πρέπει να έχει την ευρύτερη λαϊκή υποστήριξη.

«Θα πρέπει για να είναι σταθερή και αποτελεσματική, να στηρίζεται σε μια δεσμευτική προγραμματική συμφωνία με συγκεκριμένο οδικό χάρτη και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Εμείς σκοπεύουμε σε αυτό το διάστημα, σε αυτές τις λίγες ημέρες, να αναδείξουμε και ποιες είναι οι πτυχές της συμφωνίας που πρέπει να διορθωθούν και ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην οικονομία και στο πολιτικό σύστημα, που πρέπει άμεσα να προχωρήσουν από την επόμενη Κυβέρνηση και αυτό θα αποτελεί και τη βάση της προγραμματικής συμφωνίας. Ξεκάθαρα πράγματα, καθαρές κουβέντες, έχει ταλαιπωρηθεί ο ελληνικός λαός πάρα πολύ με τα ψέματα, με τις τούμπες, με την αλλαγή της στάσης και την άρνηση να αναλάβει τις ευθύνες του», κατέληξε.