current views are: 1

24 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση10:06

Βούτσης: Ως αντιπολίτευση δεν θα μετέχουμε απαραίτητα στην υλοποίηση του προγράμματος

Την εκτίμηση ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναδειχθεί κυβέρνηση, θα συμμετέχει απαραίτητα στην υλοποίηση του τρίτου προγράμματος στήριξης διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Δημοσίευση 10:06’
αρθρο-newpost

Την εκτίμηση ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναδειχθεί κυβέρνηση, θα συμμετέχει απαραίτητα στην υλοποίηση του τρίτου προγράμματος στήριξης διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Την εκτίμηση ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναδειχθεί κυβέρνηση, θα συμμετέχει απαραίτητα στην υλοποίηση του τρίτου προγράμματος στήριξης διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Σύμφωνα με τον κ. Βούτση: 

Ο πρωθυπουργός ήταν υποχρεωμένος να πάει σε εκλογές. Το είχαμε πει ότι αν δεν έχουμε ούτε 120 στην ψηφοφορία στις 13 Αυγούστου θα πάμε σε εκλογές. Εξαντλήθηκε ο κύκλος των δυνατοτήτων μας. Είχαμε προειδοποιήσει γι’ αυτό και χαρακτηριστικά ο κος Τσίπρας είχε πει θα προχωρήσουμε μαζί ή δεν θα προχωρήσουμε καθόλου. Είχαμε 6 αναρτημένα νομοσχέδια και σοβαρές διατάξεις τα οποία δεν μπορούσαμε πλέον να νομοθετήσουμε και να τα περάσουμε.

Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι :

Εφόσον δεν επετεύχθη το 120 η απόφαση για εκλογές ήρθε αυτόματα. Επί της ουσίας η απόφαση και κυρίως το ζήτημα της συμφωνίας ελήφθη από τους ίδιους τους οποίους έριξαν την κυβέρνηση της αριστεράς. Θα απολογηθούμε επειδή δεν μένουμε με 117 να κυβερνάμε; Δεν θα αρκούσε το να διερευνηθεί από την δική μας πλευρά η δυνατότητα διαμόρφωσης μιας νέας πλειοψηφίας. Είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η κίνηση και δείχνει σεβασμό. Θα πρέπει τώρα να ξέρει ο κόσμος ότι μέρος της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι η τήρηση των βασικών θεμάτων που συμφωνήσαμε.

Σχετικά με τις πιθανές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι η απάντηση θα ανιχνευθεί στο αποτέλεσμα των εκλογών το οποίο θα δώσει τις βολές για το τι πρέπει να γίνει σε επίπεδο διακυβέρνησης.  

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε χαρακτηριστικά:

Η απάντηση θα πρέπει να αναζητηθεί και να ανιχνευθεί μόνο στο αποτέλεσμα των εκλογών. Εμείς έχουμε την εύλογη διάθεση, προσδοκία, φιλοδοξία, επιδίωξη να έχουμε αυτοδυναμία με βάση και τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Από εκεί και πέρα όμως το αποτέλεσμα των εκλογών θα δώσει τις τροχιοδεικτικές βολές για το τι πρέπει να γίνει σε επίπεδο διακυβέρνησης. Με ή χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν δεν τύχουμε μιας έγκρισης και μιας νέας εντολής από τον ελληνικό λαό, δεν είναι καθόλου μα καθόλου στην νοοτροπία μας να είμαστε γαντζωμένοι σε θέσεις διακυβέρνησης. Ό,τι συμφωνήσαμε συμφωνήσαμε, ό,τι υπογράψαμε υπογράψαμε, εδώ θα είμαστε και για να στηρίξουμε τα πιο βασικά από αυτά τα αγκωνάρια μιας συμφωνίας, που ναι μεν προσδοκούμε συν τω χρόνω, με ισοδύναμα, με αντίμετρα, με τη ρύθμιση του χρέους να τη στρίψουμε σε φιλολαϊκή κατεύθυνση αλλά θα είναι ένας πολύ δύσκολος δρόμος. Είτε λοιπόν από θέση συμπολίτευσης είτε από θέση αντιπολίτευσης τις χρεώσεις που έχουμε πάρει θα τις κάνουμε. 

Επιπλέον, ο κ. Βούτσης υπογράμμισε πως δεν είναι απαραίτητο να «μετέχουμε στην υλοποίηση του προγράμματος». «Όχι αυτό δεν είναι απαραίτητο. Αλλά μπορούμε να στηρίξουμε ή να ψηφίζουμε συγκεκριμένα μέτρα για τα οποία έχουμε δεσμευθεί. Αλίμονο», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Εσωτερικών διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο Αλέξης Τσίπρας συζητά την συμμετοχή του Φώτη Κουβέλη στο ψηφοδέλτιο Επικράτειας.  

Σχετικά με το θέμα αυτό υπογράμμισε ότι:

Θα δούμε τις σταθερές γύρω από τις οποίες θα κινηθούμε, υπάρχει διάθεση να αξιοποιηθεί το νεότερο στελεχικό δυναμικό που σε κρίσιμη περίοδο έδωσε το δικό του στίγμα. Θα προσπαθήσουμε να είναι μια συνεκτική και με σαφή κατεύθυνση κοινοβουλευτική ομάδα. Θα γίνει ένα συλλογικό όργανο κατά το καταστατικό όπου θα παρουσιαστεί η κεντρική ιδέα, οι άξονες και οι στόχοι του εκλογικού κυβερνητικού προγράμματος. Όσοι συμφωνήσουν σε αυτό, θα έχουν θέση και στο ψηφοδέλτιο.

Ο κος Βούτσης επεσήμανε ότι η αριστερά καλείται να λύσει κορυφαία προβλήματα διακυβέρνησης και δεν πρέπει να κυριαρχήσει ο αλληλοσπαραγμός.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο και αρκετοί σύντροφοι το ξέχασαν αυτό αλλά δεν θα μας βάλουν σε μια ομηρία αυτοακύρωσης» κατέληξε.


σχετικα αρθρα