Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Σειρά απαντήσεων για τις «προσωπικές επιθέσεις που έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα» έδωσε σήμερα από τη Βουλή η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ η κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ μαίνεται με την ΚΟ του κόμματος να εκδίδει σκληρή ανακοίνωση κατά της Προέδρου.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας (η οποία αναβλήθηκε επίσημα λόγω έλλειψης απαρτίας), η κυρία Κωνσταντοπούλου απάντησε στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το ζήτημα των πρακτικών λέγοντας πως οι λόγοι που επικαλέστηκε προκειμένου να μην διαβιβάσει στη Βουλή τα πρακτικά της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών την επομένη του δημοψηφίσματος δεν έχουν καμία θεσμική υπόσταση.

Όπως είπε, έχουν δημοσιευτεί το 2012 τα πρακτικά των συναντήσεων του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με όλους σχεδόν τους πολιτικούς αρχηγούς, υπογραμμίζοντας πως «θεώρησα ότι για λόγους αντιπερισπασμού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλείται τον κοινοβουλευτικό έλεγχο γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση».

Ακόμα, η κυρία Κωνσταντοπούλου άφησε αιχμές και για το πρωθυπουργικό γραφείο λέγοντας πως «καλό είναι κάποιοι να μην προσπαθούν να συρρικνώσουν το ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά του Μαξίμου που απλώνεται βαριά στη πολιτική ζωή τον τελευταίο καιρό!». Πάντως η κ. Κωνσταντοπούλου ήταν κυριολεκτικά κόλαφος έναντι της ανακοίνωσης που εκδόθηκε νωρίς το μεσημέρι από το προεδρείο της KO του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ανακοινώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

«Υπάρχει ανακοίνωση φερόμενη ως προεδρείου κ.ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή είμαι μέλος του Προεδρείου ξέρω ότι δεν συνεδρίασε, γνωρίζω ότι αλλά μέλη του Συνεδρίου ξέρω δεν ερωτήθηκαν σε αυτή τη κατάπτυστη ανακοίνωση, αυτοί που έχουν αποφασίσει να σκοτώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, θα αναλάβουν την ευθύνη και δεν μπορούν να επικαλούνται στον ΣΥΡΙΖΑ γι' αυτές τις πρακτικές», δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι η Βουλή δεν αυτοκαταργείται δεν αυτοδιαλύεται αλλά λειτουργεί όπως προβλέπεται.

Η Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε ακόμα εκείνους που συνέταξαν την επιστολή να βάλουν το όνομα και την υπογραφή τους γιατί όπως είπε, το κείμενο αυτό δεν είναι του προεδρείου της KO του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μαντά η Πρόεδρος είπε ότι αντιποιούμενος τη κοινοβουλευτική λειτουργία εκδίδει ανακοινώσεις εδώ και δυο μέρες. Η κ. Κωνσταντοπούλου πάντως ευχήθηκε να πραγματοποιηθεί η αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών που αφορά την ακρόαση του Γ. Στουρνάρα  για το σκάνδαλο της Siemens, λέγοντας ότι θα είναι «ντροπή» για τα κόμματα αν δεν παραστούν.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η συνεδρίαση αναβλήθηκε καθώς πλην της Λαϊκής Ενότητας του κ. Λαφαζάνη και της ίδια της κ. Κωνσταντοπούλου (που η ίδια υπενθύμισε ότι είναι μέλος της KO του ΣΥΡΙΖΑ) τα κόμματα δεν παρέστησαν.

ΣΥΡΙΖΑ: Επιχειρούμενη προσχηματική συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής

Νωρίτερα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε πως δεν θα συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες από δω και στο εξής, και εξαπέλυσε πυρά κατά της κ. Κωνσταντοπούλου.

«Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμπράξει στην επιχειρούμενη προσχηματική συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής την Τρίτη 25 και την Τετάρτη 26 Αυγούστου με θέματα τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών και το δημόσιο χρέος» τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

Πρόκειται για δύο σημαντικά ζητήματα, τα οποία ανέδειξε στην Ελλάδα και διεθνώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και έχουν τη μεγάλη συναίνεση της κοινωνίας. Είναι ανεπίτρεπτο τόσο σημαντικά θέματα να χρησιμοποιούνται με μικροκομματική σκοπιμότητα από την πρόεδρο της Βουλής και το νεοσύστατο κόμμα ΛΑ.Ε, λίγο πριν τη διάλυση της Βουλής. Εντύπωση επίσης προκαλεί ότι στην προεκλογική κατ’ ουσία συζήτηση της Τρίτης αναμειγνύονται και θέματα τεράστιας ιστορικής και συμβολικής σημασίας όπως το Ολοκαύτωμα .

«Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής τις οποίες αυθαίρετα συγκαλεί η πρόεδρος της Βουλής, απαρτίζονται από σύνθεση που δεν ανταποκρίνεται πλέον στην κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων και συνεδριάζουν με μονοκομματική σύνθεση» αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει:

Ποιοί άραγε ευτελίζουν τη Βουλή;